Nieuws

47 jaar ondernemen met microfinanciering van Oikocredit

47 jaar ondernemen met microfinanciering van Oikocredit

Estela Mamni Castillo08 november 2022

Anders dan veel ontwikkelingsorganisaties geloofden de oprichters van Oikocredit, ontstaan binnen de oecumenische beweging, niet dat geld schenken bij alles de oplossing was om armoede te bestrijden. Wel geloofden zij in het verstrekken van kleine leningen, microkredieten, aan kansarme ondernemende mensen die met dat geld én een plan een succesvolle onderneming konden opzetten. Nu, 47 jaar later, is Oikocredit een van de grootste sociaal investeerders ter wereld. Met een netwerk van meer dan 500 partners biedt Oikocredit zo'n 38 miljoen mensen in 33 landen een ondernemende toekomst.

Wat doe je vooral als vrouw in Afrika, Azië of Latijns-Amerika met ondernemersambities, maar zonder kapitaal en geen toegang tot een financiële instelling? Tot 1976, het jaar dat het eerste microkrediet zoals wij dat nu kennen in Bangladesh is verleend, maakte je dan vrijwel geen kans op financiering en was het daardoor vaak heel lastig om jezelf uit de armoede te werken. Uitbuiting, geen mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en nauwelijks perspectief voor de kinderen was het gevolg. Totdat Oikocredit de mogelijkheid van microfinanciering ging bieden. Niet alleen geld uitlenen, maar structureel helpen met het opbouwen van een succesvolle onderneming in combinatie met onderwijs en gezondheidszorg. Doel: zelf een toekomst opbouwen en het geleende geld terugbetalen. Zodat het terugbetaalde geld weer geïnvesteerd kan worden in iemand anders met ondernemende ambities maar zonder toegang tot financiering.

Oikocredit is daarmee ook al 47 jaar meer dan een geldschieter. Het uitgangspunt is investeren in ondernemingen die levensvatbaar zijn voor de ondernemer, veelal vrouwen, en de gemeenschap daaromheen. De ondernemersideeën komen bij henzelf vandaan en ze kunnen ook aangeven hoe zij denken de onderneming levensvatbaar te maken en te houden. Oikocredit helpt hen zo nodig wel bij het opstellen van een ondernemersplan en bij het uitvoeren van het plan. Maar het begint allemaal bij enthousiaste en gemotiveerde ondernemers met een goed verhaal.

In de loop der jaren heeft Oikocredit de focus ook sterk gelegd op duurzaamheid, hernieuwbare energie en eerlijke handel. Oikocredit wil dat de ondernemingen waarin zij financiert op alle fronten bijdragen aan een betere gemeenschap. Of zoals een belegger het omschrijft: “Wat ik bijzonder aantrekkelijk vind aan Oikocredit, is dat zij het microkrediet uit de charitatieve sfeer hebben gehaald en er een businessmodel van hebben gemaakt. Ze pakken dat heel professioneel aan. Ze helpen mensen niet alleen met een microkrediet, maar maken het ook interessant voor kleine investeerders om in te stappen. Daarnaast tikken ze voor mij alle juiste vakjes aan: duurzaam, focus op vrouwen, groene energie en meer van dat soort zaken.” 

Estela Mamni Castillo

« Terug naar het nieuwsoverzicht