Nieuws

Help mensen in hun kracht te zetten

Help mensen in hun kracht te zetten

Foto Bep van Sloten25 augustus 2022

Bep van Sloten woont in Voorburg. Ze heeft samen met haar man drie kinderen en 8 kleinkinderen. Bep is 68 jaar en heeft vele jaren gewerkt in de jeugdzorg zowel nationaal als internationaal. Ze is nu officieel met pensioen maar werkt nog steeds als consultant en trainer in de jeugdzorg. Daarnaast zit ze in verschillende besturen waaronder het internationale bestuur van Wereldouders en de lokale Raad van Kerken. Bep en haar man beleggen bij Oikocredit en zijn lid.

Bep: “Mensen vinden mij een actief mens en dat klopt ook wel. Ik mag graag wat doen. Zeker als het gaat om de derde wereld want dat ligt mij aan het hart. Daarom zit ik ook in verschillende besturen die hulp bieden aan kinderen in Latijns-Amerika en Namibië. Voor mijn werk heb ik flink wat van de wereld gezien. Ik kwam daarbij in aanraking met zoveel geweldige mensen die allemaal actief zijn voor hun medemensen. Ik mag dan af en toe wat kennis bijdragen, maar die mensen daar doen het werk. Zij staan met hun voeten in de klei.

Header interview Bep van Sloten

Beleggen in mensen om ze in hun kracht te zetten

Ik ben lid van de protestantse kerk en was aanwezig tijdens een presentatie van Gert van Maanen (voormalig directeur van Oikocredit). Gert wist ons die dag echt te inspireren. Met passie bracht hij het verhaal van Oikocredit en de mogelijkheid om bij ze te beleggen. Beleggen bij Oikocredit betekent beleggen in mensen om ze in hun kracht te zetten. Dat sprak mij bijzonder aan. Vanaf dat moment zijn we dan ook gaan beleggen bij Oikocredit.

Omdat we allemaal mensen zijn

Oikocredit helpt met wat wij beleggen, mensen aan een krediet. Met dat krediet kunnen ze bijvoorbeeld zelf groenten gaan verbouwen voor hun eigen gezin en om te verkopen. Of ze zetten een ander soort bedrijfje op of maken het groter. Dat krediet kan daardoor net het verschil maken. En dat hoor ik ook uit de praktijk van mijn werk. Dat zijn vaak schijnende verhalen. Wereldwijd heeft 80% van de kinderen in kindertehuizen nog een levende ouder. Armoede is dan vaak de reden dat ze niet thuis kunnen opgroeien, bijvoorbeeld omdat hun ouders geen geld hebben om eten voor ze te kopen of ze naar school te laten gaan. Je wilt toch - net als voor je eigen kinderen en kleinkinderen - dat de wereld er ook voor hen mooi uitziet en ze in een gezin en hun eigen gemeenschap kunnen opgroeien. Hoe kan het nou dat wij meer hebben dan een ander? De oplossing ligt voor de hand. We moeten veel meer delen. Gewoon delen wat we hebben, omdat we allemaal mensen zijn.

Ik heb het nu toch niet nodig

Daarom beleggen mijn man en ik al heel lang in Oikocredit. Zo af en toe kopen we wat aandelen bij als we geld overhebben. En toen ik in 2008 als zzp’er begon, besloot ik wat ik over had van de winst ook te beleggen in Oikocredit. Het gaat niet over grote bedragen maar iedere keer als ik geld over heb, beleg ik het bij ze. Ik heb het nu toch niet nodig en zij besteden het goed. En mocht ik in de toekomst te kort hebben, dan kan ik het altijd uitnemen.

Hele gemeenschappen uit de armoede

Dat je echt een verschil kunt maken werd onlangs duidelijk tijdens een webinar van Oikocredit. Ze lieten tijdens dit webinar de impact van hun werk goed zien. Ik was enorm onder de indruk. Niet alleen van het aantal partners waarmee, maar ook hoe gelijkwaardig zij met elkaar samenwerken. Oikocredit heeft dat echt heel goed georganiseerd. Ze zorgen er via die partners voor dat mensen in hun kracht komen. Gezinnen en zelfs hele gemeenschappen komen zo uit de armoede. Ze houden je sowieso goed op de hoogte. Ook via verschillende publicaties krijg je hele goede informatie over wat ze doen en wat er met het geld gebeurt.

We zijn ook lid geworden

We zijn ook lid omdat je met een lidmaatschap zorgt dat de organisatie Oikocredit Nederland kan blijven bestaan. Ik ben geen lid geworden om me ergens tegenaan te bemoeien. Ik heb verstand van kinderen maar niet van geld, dus dat laat ik graag over aan anderen. Maar ieder lidmaatschap zorgt er wel voor dat we de lopende kosten van Oikocredit Nederland betalen. Dus hoe meer leden Oikocredit heeft, hoe meer wij van de lopende kosten afdekken. Dan is er meer geld over om als krediet uit te geven aan de mensen die het nodig hebben.

Tweede huis of een duurdere, nieuwe auto?

Eigenlijk wil ik alle mensen in Nederland oproepen die iets kunnen missen, denk er ook eens serieus over na. Ben je bezig met een tweede huis of een nog duurdere, nieuwe auto kopen? Stel jezelf dan de vraag: heb ik het ECHT nodig? Volgens mij is het antwoord daarop vaak nee. Als iedereen die in deze luxepositie zit, wat geld in Oikocredit zou beleggen, zou dat een enorm verschil maken in de wereld. Ik begrijp dat het voor jongeren niet zo eenvoudig is. Die hebben vaak een studieschuld of beginnen met een gezin. Maar de wat oudere mensen in Nederland hebben het vaak best heel erg goed. En ja, soms krijg je geen dividend en bij een bank misschien wel, maar mensen die kunnen beleggen kunnen dat beetje dividend best missen. Van beleggen bij Oikocredit word je misschien niet rijk qua geld maar je draagt wel bij om mensen in hun kracht te zetten en de wereld iets mooier te maken. Wie wil dat nou niet?

Bep van Sloten + familie

« Terug naar het nieuwsoverzicht