Nieuws

Het is Internationale Vrouwendag!

Het is Internationale Vrouwendag!

Vrouwendag Olivia01 maart 2022

Het is vandaag, dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag! Wereldwijd staat deze dag in het teken van solidariteit van vrouwen. Helaas vormt genderongelijkheid ook op het gebied van armoedebestrijding nog steeds een groot obstakel. Uit onderzoek blijkt dat armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vooral vrouwen treft. Het is dan ook niet voor niets dat van alle microkrediet via Oikocredits partners maar liefst 87 procent naar een vrouw gaat.

Vrouwen en microkrediet 

Met een microkrediet kunnen vrouwen hun eigen onderneming opbouwen en hebben ze de mogelijkheid hun gezin te onderhouden en hun leven in eigen handen te nemen. Ook de 28-jarige Olivia Gnagne uit Ivoorkust heeft dankzij een microkrediet haar eigen onderneming kunnen opstarten. Olivia heeft een eigen schoonheidssalon waar ze cosmetica verkoopt. Sinds 2018 is ze klant bij Oikocreditpartner Fin’Elle. Deze microkredietinstelling gaf haar de lening die ze nodig had om haar salon te openen. 

Zoals de naam aangeeft, richt Fin’Elle zich op de empowerment van voornamelijk vrouwelijke ondernemers, door microfinanciering te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen. Naast het verstrekken van microkrediet, biedt Fin’Elle haar klanten ook technische ondersteuning en leren ze vrouwen om hun eigen financiën te doen.  

Impact van microkrediet 

Vaak hebben vrouwen die in armoede leven geen onderwijs gevolgd en hebben ze geen eigen onderpand, zoals een huis. Dit hebben ze meestal wel nodig om een lening te krijgen. Microkrediet kan ervoor zorgen dat vrouwen zoals Olivia wel zelf hun geld kunnen verdienen. Met als resultaat dat deze vrouwen een betere positie hebben in de maatschappij.   

Olivia heeft ondertussen haar tweede lening bij Fin’Elle en de zaken gaan goed. Soms zijn haar producten zelfs zo gewild dat bepaalde artikelen niet meer op voorraad zijn. De leningen hebben haar geholpen om haar salon te openen, voorraad te kopen en om drie mensen in dienst te nemen. 

In dit leuke filmpje leggen we verder uit waarom vooral vrouwen microkrediet ontvangen. 

Vrouwendag Olivia 2

« Terug naar het nieuwsoverzicht