Nieuws

Het verhaal van Mercy

Het verhaal van Mercy

Mercy Mbatia, Kenia23 december 2021

Mercy kerstHet maakt niet uit waar u zich ter wereld bevindt of waar u de feestdagen viert, iedereen kan altijd bijdragen aan een positieve impact voor mensen die in armoede leven. Om alvast in de kerstemming te komen blikken we terug op verhalen over mensen die ons inspireren. Daarom vertellen wij graag het verhaal van Mercy. Mercy woont in Kenia en is klant van Oikocreditpartner Unaitas Sacco Society Ltd (Unaitas).

Mercy (76) staat bekend om haar vriendelijkheid en doorzettingsvermogen. Ze is een gedreven ondernemer en een belangrijk rolmodel voor de mensen in haar omgeving. Als alleenstaande moeder van vier kinderen, nam ze toch altijd de tijd om vrouwen in de gemeenschap te helpen

Mercy heeft een theeplantage van 4 hectare. Ze verkoopt haar theeblaadjes aan een grote Keniaanse theeproducent, maar de inkomsten van de verkoop gaan vrijwel volledig naar de theeplukkers. Voor haar eigen inkomen bleef nooit veel over.

In 2015 besloot de Keniaanse om ook een kippenboerderij te beginnen, maar daar had ze niet genoeg geld voor. Gelukkig was Mercy al 20 jaar lid van Unaitas en kreeg ze daar de financiële hulp die ze nodig had. Via Unaitas kreeg Mercy een lening waarmee ze een kippenhok kon bouwen en 750 kuikens kon kopen.

Door hard te werken heeft Mercy ondertussen haar boerderij verder kunnen uitbreiden en heeft ze nu 1.500 kippen. Ze gebruikt de inkomsten van de eieren die ze verkoopt voor voedsel en elektriciteit. De mest van haar kippen heeft haar geholpen om de oogst van de thee te verbeteren. Ook heeft ze twee mensen in dienst genomen om haar te helpen op de boerderij en heeft ze drie mensen aangenomen om te helpen op te theeplantage. Dit was cruciaal voor Mercy (76), omdat ze steeds ouder wordt en niet alles meer alleen kan doen.

Impact van microkrediet

Met de hulp van Oikocreditpartner Unaitas heeft Mercy nu een stabieler inkomen en kan ze haar inspanningen richten op datgene waar ze van houdt: de vrouwen om haar heen sterker maken. Mercy is slechts een van de vele mensen die door partners van Oikocredit worden ondersteund. Dit is waarom Oikocredit blijft investeren in organisaties, zoals Unaitas, om meer mensen te kunnen helpen.

Want zoals Mercy ons in haar levensverhaal laat zien, is het ondersteunen van anderen een van de meest waardevolle geschenken die we elkaar kunnen geven.

« Terug naar het nieuwsoverzicht