Nieuws

Oikocredit jaaroverzicht 2020

Oikocredit jaaroverzicht 2020

jaaroverzicht vierkant.png18 december 2020

2020 was een gek jaar. De gevolgen van het coronavirus waren overal merkbaar. Ook bij Oikocredit. Wij werken zoveel mogelijk vanuit huis en we missen het contact met onze collega’s, beleggers en leden. Maar ons werk staat niet stil. In het Oikocredit Nederland jaaroverzicht kijken we terug op alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd.

solidariteit.png

Solidariteit tijdens coronacrisis

Om kleine bedrijven en ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te steunen, heeft Oikocredit een speciaal corona-solidariteitsfonds ingericht. Dankzij donaties van beleggers en leden van Oikocredit Nederland hebben we meer dan € 50.000 opgehaald! De helft van dit bedrag komt ten goede aan corona-hulp voor ondernemers. Zo is €17.745 naar het corona-solidariteitsfonds gegaan en €7.508 naar het ‘Innovation in Response to COVID’-programma. 

De andere helft komt ten goede aan de vereniging Oikocredit Nederland, die dit jaar ook veel minder inkomsten ontvangt.

Gevolgen voor het dividend

Hoewel Oikocredit het jaar sterk begon met goede financiële resultaten over 2019, heeft de coronacrisis de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert drastisch veranderd. Over 2019 is er daarom 0% dividend uitgekeerd. Hiermee wordt de balans verstevigd om zo weerbaarder te zijn tegen ongunstige economische ontwikkelingen, mochten deze zich voordoen. Nadat het dividend over 2019 was vastgesteld op 0%, heeft het Oikocredit Nederland Fonds besloten eenmalig geen beheervergoeding in rekening te brengen. Normaal zijn deze kosten 0,45%. Hierdoor ontvingen beleggers netto 0% dividend in plaats van -0,45%.

wvhm.png

De Week van het Microkrediet

Tijdens de Week van het Microkrediet vroegen we aandacht voor de impact van microkrediet op de levens van mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. En met groot succes! Want met meer dan 1.500 locaties door heel Nederland kunnen we met recht zeggen dat we de grootste tentoonstelling van Nederland over microkrediet hebben gemaakt.

In lokale media (van Radio Zwolle tot het Haarlems Weekblad) is veel geschreven over de Week van het Microkrediet. En we zijn overweldigd door alle leuke reacties die we van deelnemers kregen. Wij kijken terug op een succesvolle week met hartverwarmende reacties. Dus iedereen die een poster op het raam heeft geplakt: bedankt! 

45.png

Oikocredit bestaat 45 jaar

Op 4 november bestond Oikocredit 45 jaar. Opgericht in 1975 en de eerste lening in 1978 in India. Daar financierden we huizen voor de laagstbetaalde medewerkers van een ziekenhuis. De 311 huizen die zijn gebouwd staan er vandaag de dag nog steeds. Veel van deze huizen worden nu bewoond door de volgende generaties!

Toen waren we pioniers op het gebied van impact beleggen. Vandaag de dag zijn we nog steeds pioniers. Bijvoorbeeld met onze investeringen in nieuwe technologieën, zoals fintech.

podcast.png

Lancering podcast

Dit jaar zijn we begonnen met het opnemen van onze eigen podcast. Elke aflevering praten Oikocredit Nederland collega’s Eric, Margreet, Corline en Maarten over microkrediet. Zo vertelde Maarten over zijn reis naar Ghana, waar hij microkerdietondernemers heeft ontmoet en Margreet lichtte toe wat het belang van due diligence is. Eric praatte ons bij over de Week van het Microkrediet en Corline vertelde het verhaaln van een microkredietondernemer. De podcast is te luisteren via Spotify, iTunes en SoundCloud.

OikoVisie.png

OikoVisie in een nieuw jasje

We hebben de OikoVisie in een nieuw jasje gestoken: in plaats van vier keer per jaar versturen we de OikoVisie vanaf nu twee keer per jaar. Maar dan in een iets grotere, uitgebreide versie. De reden voor de verandering is dat we nu meer ruimte hebben en we meer diepgang kunnen bieden in onze artikelen. Uit de input die we van onze leden en beleggers kregen bleek die extra ruimte voor verdieping een wens te zijn. Bovendien besparen we veel op de kosten van drukwerk en verzending door de OikoVisie twee keer per jaar te verzenden. Én het is minder belastend voor het milieu.

instapbedrag.png

Instapbedrag verlaagd

De zelfredzaamheid van mensen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië met lage inkomsten verbeteren is vanaf dit jaar nog laagdrempeliger. Beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds is namelijk sinds mei mogelijk vanaf een bedrag van € 50. Zo kunnen beleggers hun geld nog gemakkelijker in zetten om solidair te zijn met mensen. Maar ook is het nu laagdrempeliger om een belegging cadeau te geven.

« Terug naar het nieuwsoverzicht