Beleg in microkrediet en

laat Asha's droom uitkomen

Fair(rukkelijk)e koffie uit Rwanda

Fair(rukkelijk)e koffie uit Rwanda

IMP-RW-08.jpg

Koffie. De een houdt van een straffe bak, de ander lust hem liever mild. Voor veel mensen is de geur van koffie in combinatie met de dampende warmte die er vanaf komt van essentieel belang voor een goede start van de dag.

Ook voor Paul Baziki is koffie belangrijk. Sterker nog, koffie is van levensbelang voor hem. Paul is namelijk een kleinschalige koffieboer uit Rwanda, en hij leeft met zijn gezin van de opbrengst van zijn koffieplantage.

Sinds 1970
Paul Baziki is al sinds 1970 koffieboer. Hij weet wat er komt kijken bij het proces van koffieplant naar dampend kopje koffie: “Koffie is een tijdrovend en duur gewas om te laten groeien, daarom willen wij als koffieboeren graag een goede prijs voor onze koffie”. En geef Paul eens ongelijk. Want naast dat koffie voor veel koffieboeren weinig, en vaak zelfs te weinig inkomen oplevert, is het ook nog eens heel hard werken. “We kunnen de koffie slechts één keer per jaar oogsten, maar het onkruid moeten we wel vier keer per jaar verwijderen”, vertelt Paul. En dat terwijl kleinschalige koffieboeren amper van de opbrengst kunnen leven.


Foto: koffiebessen worden gedroogd op enorme droogtafels

Succes
Toch heeft Paul Baziki nu succes met zijn kleine koffieplantage. De verandering – van het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden naar een bloeiend bedrijf – komt doordat Paul nu zijn koffiebessen verkoopt aan Oikocreditpartner Impexcor. Dit familiebedrijf koopt koffiebessen van kleinschalige koffieboeren, -verenigingen en -coöperaties. Voor kleine boeren als Paul is het heel aantrekkelijk om hun oogst te verkopen aan Impexcor: “Ik krijg een betere prijs voor mijn oogst én Impexcor verwerkt zelf de bessen tot koffie. Dat scheelt mij enorm veel werk”. Dit, en het feit dat Impexcor zich met hun pro-people programme inzet voor de mens achter het bedrijf, maakt dat Oikocredit graag in Impexcor investeert.

Meer koffieplanten
Paul Baziki’s koffieplantage floreert nu dus als nooit tevoren. “Voordat ik met Impexcor in zee ging, had ik slechts 1.000 koffieplanten. Toen ik me realiseerde hoe ontzettend veel tijd en werk het scheelde door gebruik te maken van de koffieverwerkingsfaciliteiten van Impexcor, kon ik 500 extra koffieplanten aanschaffen. Wellicht kan ik in de toekomst nóg meer koffieplanten aanschaffen om zo mijn oogst nóg meer te vergroten”, legt Paul uit.


Foto: medewerkers van Impexcor aan het werk bij een was-unit, met gedroogde koffiebessen

En omdat Paul 10 kinderen heeft, 5 zoons en 5 dochters, is hij enorm dankbaar voor de kans om zijn plantage te kunnen verbeteren en zo winstgevender te maken: “Ik heb nu de opleiding van al mijn kinderen kunnen betalen en huizen voor hen kunnen bouwen”. En, terwijl hij naar een huis in de verte wijst: “Daar woont mijn jongste kind”.

Paul Baziki’s plannen voor de toekomst? “Hoewel ik al op leeftijd ben, wil ik mijn koffieplantage behouden. Ik wil graag mensen in dienst nemen, zodat ik niet meer al het zware werk alleen hoef te doen”.

« Terug

Waarom Oikocredit

 • U krijgt een eerlijk financieel rendement

 • U krijgt een prachtig sociaal rendement

 • U kunt uw geld kosteloos opnemen

 • U doet al mee vanaf 10 euro per maand of 200 euro eenmalig

 • Nog nooit heeft iemand iets van zijn inleg verloren

Laatste nieuws

Hoe focus helpt om Oikocredits ambities te halen

focus om ambities te halen_klein.jpg De wereld verandert. En Oikocredit verandert mee. Oikocredits strategische doelstellingen voor de komende jaren zijn ambitieus, en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering. In deze blog zetten we de belangrijkste punten uit de strategie op een rijtje: lees verder

De speerpunten van Oikocredits rendement

blog klein.png We krijgen regelmatig de vraag waarom het rendement van Oikocredit afwijkt van het rendement van andere microfinancieringsfondsen. Een begrijpelijke vraag die we graag beantwoorden aan de hand van deze drie speerpunten van Oikocredits rendement. lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 700 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 70 ontwikkelingslanden wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we ondernemende individuen en groepen in ontwikkelingslanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe kan het dat er in meer dan 40 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?

  We hebben een grote portefeuille, verspreid over meer dan 700 partners en meer dan 70 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel dividend krijg ik?

  Op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt u een rendement in de vorm van een interim-dividend. Het bruto-dividend wordt jaarlijks bepaald op basis van het financiële resultaat van de internationale coöperatie Oikocredit International over het afgelopen jaar.

  De hoogte van het bruto-dividend wordt altijd definitief vastgesteld op de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International, in juni. Het bruto-dividend 2017 is vastgesteld op 1%. Op het bruto-dividend dat het Oikocredit Nederland Fonds van Oikocredit International ontvangt, wordt beheervergoeding ingehouden. Deze is in de afgelopen jaren steeds 0,45% geweest. Dit bepaalt het interim-dividend dat u op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt. Het interim-dividend 2018 is dan ook vastgesteld op 0,55%.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat gaat Oikocredit met de gegevens over mijn fiscaal inwonerschap doen?

  Wanneer u een ander fiscaal woonland heeft dan Nederland, zijn wij wettelijk verplicht om uw naam, adres, geboortedatum, BSN, fiscale woonplaats(en), saldo van uw belegging en uw dividend door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of zij uw gegevens doorgeven aan de belastingdienst(en) van die landen waar u fiscaal inwoner bent. Deze buitenlandse belastingdiensten gaan de gegevens vervolgens zelf controleren.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Cordelia uit Nigeria

 • Steun mensen zoals Gregoria uit Bolivia

 • Steun mensen zoals Scobie uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Phai uit Cambodja

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4