Asha droomt van haar eigen naaiatelier

Beleg in microkrediet en laat Asha's droom uitkomen

Doe mee
Doe mee

HET GOEDE VAN BELEGGEN IN OIKOCREDIT

Oikocredit verstrekt microkredieten aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Hiermee bouwen zij zélf aan hun toekomst en krijgt u een eerlijk en sociaal rendement.

Fair(rukkelijk)e koffie uit Rwanda

IMP-RW-08.jpg

Koffie. De een houdt van een straffe bak, de ander lust hem liever mild. Voor veel mensen is de geur van koffie in combinatie met de dampende warmte die er vanaf komt van essentieel belang voor een goede start van de dag.

Ook voor Paul Baziki is koffie belangrijk. Sterker nog, koffie is van levensbelang voor hem. Paul is namelijk een kleinschalige koffieboer uit Rwanda, en hij leeft met zijn gezin van de opbrengst van zijn koffieplantage.

Sinds 1970
Paul Baziki is al sinds 1970 koffieboer. Hij weet wat er komt kijken bij het proces van koffieplant naar dampend kopje koffie: “Koffie is een tijdrovend en duur gewas om te laten groeien, daarom willen wij als koffieboeren graag een goede prijs voor onze koffie”. En geef Paul eens ongelijk. Want naast dat koffie voor veel koffieboeren weinig, en vaak zelfs te weinig inkomen oplevert, is het ook nog eens heel hard werken. “We kunnen de koffie slechts één keer per jaar oogsten, maar het onkruid moeten we wel vier keer per jaar verwijderen”, vertelt Paul. En dat terwijl kleinschalige koffieboeren amper van de opbrengst kunnen leven.


Foto: koffiebessen worden gedroogd op enorme droogtafels

Succes
Toch heeft Paul Baziki nu succes met zijn kleine koffieplantage. De verandering – van het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden naar een bloeiend bedrijf – komt doordat Paul nu zijn koffiebessen verkoopt aan Oikocreditpartner Impexcor. Dit familiebedrijf koopt koffiebessen van kleinschalige koffieboeren, -verenigingen en -coöperaties. Voor kleine boeren als Paul is het heel aantrekkelijk om hun oogst te verkopen aan Impexcor: “Ik krijg een betere prijs voor mijn oogst én Impexcor verwerkt zelf de bessen tot koffie. Dat scheelt mij enorm veel werk”. Dit, en het feit dat Impexcor zich met hun pro-people programme inzet voor de mens achter het bedrijf, maakt dat Oikocredit graag in Impexcor investeert.

Meer koffieplanten
Paul Baziki’s koffieplantage floreert nu dus als nooit tevoren. “Voordat ik met Impexcor in zee ging, had ik slechts 1.000 koffieplanten. Toen ik me realiseerde hoe ontzettend veel tijd en werk het scheelde door gebruik te maken van de koffieverwerkingsfaciliteiten van Impexcor, kon ik 500 extra koffieplanten aanschaffen. Wellicht kan ik in de toekomst nóg meer koffieplanten aanschaffen om zo mijn oogst nóg meer te vergroten”, legt Paul uit.


Foto: medewerkers van Impexcor aan het werk bij een was-unit, met gedroogde koffiebessen

En omdat Paul 10 kinderen heeft, 5 zoons en 5 dochters, is hij enorm dankbaar voor de kans om zijn plantage te kunnen verbeteren en zo winstgevender te maken: “Ik heb nu de opleiding van al mijn kinderen kunnen betalen en huizen voor hen kunnen bouwen”. En, terwijl hij naar een huis in de verte wijst: “Daar woont mijn jongste kind”.

Paul Baziki’s plannen voor de toekomst? “Hoewel ik al op leeftijd ben, wil ik mijn koffieplantage behouden. Ik wil graag mensen in dienst nemen, zodat ik niet meer al het zware werk alleen hoef te doen”.

« Terug

Waarom Oikocredit

 • U krijgt een eerlijk financieel rendement

 • U krijgt een prachtig sociaal rendement

 • U kunt uw geld kosteloos opnemen

 • U doet al mee vanaf 10 euro per maand of 200 euro eenmalig

 • Nog nooit heeft iemand iets van zijn inleg verloren

Laatste nieuws

OikoTalk: biodynamische landbouwpionier SEKEM - 1 maart

Oiko Talk groot - geel vierkant groot.png Oikocredit investeert al sinds 2012 in SEKEM Holding, een parel in de wereld van biodynamische landbouw en fair trade. Kom naar de OikoTalk en ontmoet SEKEMs directeur Helmy Abouleish! lees verder

Blog: Vele wegen leiden naar dromen

Eric_Priyamm.jpg Eric Holterhues, directeur van Oikocredit Nederland, ontmoette in India de crew van de video voor de nieuwe campagne over Asha. Stuk voor stuk mensen met een eigen droom, net als Asha. lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan zo’n 800 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 70 ontwikkelingslanden wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we ondernemende individuen en groepen in ontwikkelingslanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, (fairtrade) coöperaties, boerenorganisaties en kleine- en middelgrote ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe kan het dat er in 40 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?

  We hebben een grote portefeuille, verspreid over bijna 800 partners en ongeveer 70 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel rendement krijg ik?

  Voorop staat het sociale rendement dat u behaalt met uw belelegging in het Oikocredit Nederland Fonds. Met uw belegging helpt u ons 40 miljoen mensen toegang te bieden tot financiering.

  Sinds de oprichting heeft het Oikocredit Nederland Fonds een dividend van 1,55% rendement per jaar aan zijn beleggers uitgekeerd. De hoogte van het dividend is echter niet vanzelfsprekend. De verwachting is dat het dividend over het jaar 2017, uit te keren in 2018, lager zal uitvallen.

  De hoogte van het dividend wordt altijd bepaald op de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International, in juni. Dat vastgestelde dividend bepaalt het dividend dat u op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat gaat Oikocredit met de gegevens over mijn fiscaal inwonerschap doen?

  Wanneer u een ander fiscaal woonland heeft dan Nederland, zijn wij wettelijk verplicht om uw naam, adres, geboortedatum, BSN, fiscale woonplaats(en), saldo van uw belegging en uw dividend door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of zij uw gegevens doorgeven aan de belastingdienst(en) van die landen waar u fiscaal inwoner bent. Deze buitenlandse belastingdiensten gaan de gegevens vervolgens zelf controleren.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Cordelia uit Nigeria

 • Steun mensen zoals Gregoria uit Bolivia

 • Steun mensen zoals Scobie uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Phai uit Cambodja

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4