Nieuws

Caravela en Oikocredit: samenwerken voor duurzame en inclusieve koffie

Caravela en Oikocredit: samenwerken voor duurzame en inclusieve koffie

CARA-UK-093 (1).jpg

Caravela is op dit moment een van de meest innoverende en vooruitstrevende organisaties in de koffie-industrie in Latijns-Amerika. In samenwerking met Oikocredit zet de organisatie zich in voor educatie, gendergelijkheid en duurzaamheid. Samen proberen ze vorm te geven aan een betere toekomst voor boerengemeenschappen in Colombia en Ecuador.

Koffie met sociale impact

In 2000 werd Caravela opgericht met als doel om producten uit Latijns-Amerika naar Groot-Brittannië te importeren. Omdat Caravela zich realiseerde dat koffie het meest veelbelovende product was, besloot het bedrijf zich te focussen op alleen speciaal koffie.

Alejandro Cadena, CEO en medeoprichter van Caravela, legt uit: “Toen we ons al vroeg gingen verdiepen in koffie, realiseerden we ons dat we niet konden concurreren met de grote gevestigde partijen. We hadden niet de capaciteit of het kapitaal dat daarvoor nodig was. Het betreden van de nichewereld van speciaal koffie was dus een mooie manier om niet alleen goede zaken voor ons te doen, maar ook om andere mensen te helpen.”

CARA-UK-075

Door de jaren heeft Caravela samengewerkt met bijna 2.500 boeren in zeven verschillende landen in Latijns-Amerika. Hierbij concentreren ze zich op ecologische duurzaamheid en streven ze ernaar om tegen 2025 koolstofneutraal te zijn om de klimaatcrisis te bestrijden. “We werken samen met veel boeren die koolstofneutraal of -negatief zijn. In 2030 willen we koolstofklimaatpositief   zijn door bijvoorbeeld nog meer bomen te planten op boerderijen, zodat alle extra koolstof die door onze toeleveringsketen wordt gecreëerd kan worden gecompenseerd”, vertelt Alejandro.

Caravela heeft een nauwe relatie met Oikocredit dat in 2019 een aandelenbelang in het bedrijf verwierf. “Onze samenwerking met Oikocredit verloopt soepel en is zeer open en transparant. Dit doen we door  directe communicatie waarbij we elkaar face-to-face ontmoeten en zeggen hoe dingen zijn. Ze hebben ons in het hele traject ondersteud”, voegt Alejandro toe.

Educatie en empowerment

Een missie van Caravela is om educatie en de empowerment van jongeren en vrouwen te verbeteren. Caravela’s Coffee Growers Education Program (Programa de Educación a Caficultores of PECA) helpt jongeren en vrouwen om hun vaardigheden te versterken en moedigt hun aan zich verder te ontwikkelen, waardoor de duurzaamheid van de koffie-industrie wordt gewaarborgd.

Gendergelijkheid en diversiteit

Caravela loopt ook voorop met het bevorderen van gendergelijkheid en diversiteit. Caravela’s erkenning van de cruciale rol van vrouwen, zowel als boeren en als actieve leden van boerenfamilies, toont Caravela’s inzet voor inclusie en gelijke kansen. Daarnaast streeft Caravela ernaar een respectvolle en diverse werkomgeving te creëren, waar verschillen worden gewaardeerd en gevierd, zoals blijkt uit Caravela haar inzet voor de LGBTQ+-gemeenschap.

De impact van Caravela: drie succesverhalen

Jairo López: een solide samenwerking

Jairo López is een Colombiaanse koffieproducent en zijn verhaal laat duidelijk de positieve impact van Caravela haar aanpak zien. Dankzij de steun van Caravela heeft Jairo de kwaliteit van zijn koffie kunnen verbeteren en ontvangt hij een eerlijk loon voor zijn werk. “Toen we begonnen met het verbouwen van koffie op onze boerderij, hadden we in onze gedachte dat dit speciaal koffie moest worden om een verschil te maken. In 2017 ontmoetten we Caravela, die ons direct   een eerlijke prijs voor onze koffie wilde betalen”, vertelt Jairo.

Deze solide samenwerking stelt boeren als Jairo in staat een goede positie te krijgen in een concurrerende markt terwijl ze ook de landbouwtradities blijven behouden en duurzame ontwikkeling bevorderen.

CARA-UK-093 (1)

Wilfer Méndez: training voor verandering

Wilfer Méndez is technisch manager in de Tolima-regio. Hij houdt toezicht op de magazijnen in verschillende gebieden en speelt een sleutelrol bij de implementatie van het PECA-educatieprogramma. Door zijn agronomische en administratieve kennis te combineren helpt hij de levensomstandigheden van koffietelers te verbeteren, waardoor de gewasproductiviteit en het inkomen toenemen.

Tijdens het gesprek met hem benadrukt hij het cruciale belang van het versterken van boerengemeenschappen. “Ik zie veel producenten die, nadat ze koffie van Caravela begonnen te verkopen, veel veranderingen hebben meegemaakt. De boerderijen zijn erg mooi, ze hebben een eerlijker inkomen en de processen zijn verbeterd. Ze hebben een groot netwerk gekregen en veel kennis opgedaan. We zijn er trots op dat we kunnen zeggen dat ons programma en alle trainingen en begeleiding  die we de koffieboeren bieden hun ook nog vele jaren zal helpen”, vertelt Wilfer.

CARA-UK-110

Didier Imbachi: vertrouwen en dankbaarheid

Didier Imbachi had aanvankelijk weinig interesse in de wereld van koffie, maar door een aantal belangrijke en beslissende ontmoetingen ontwikkelede hij een grote passie voor het product. Ondanks een aantal obstakels, vergrootte hij dankzij de steun van mentoren en collega’s zijn kennis over koffie in Bogota, wat uiteindelijke leidde tot zijn aanstelling als kwaliteitscoördinator bij Caravela’s koffieverwerkingsfabriek in Armenia, Colombia.

Didier werkt ondertussen al 11 jaar bij Caravela. Voor hem vertegenwoordigd Caravela een soort ‘levensschool’ waar hij zijn zelfvertrouwen heeft verbeterd en zijn vaardigheden heeft aangescherpt. “Ik waardeer alles wat er in mijn leven op mijn pad is gekomen… Mijn doel in het leven is om een goede baan te hebben en mijn ouders te kunnen helpen. Net zoals zij mij ooit hebben geholpen”, vertelt Didier.

CARA-UK-059

Een duurzame en inclusieve toekomst voor koffie

In een omgeving die wordt gekenmerkt door de uitdagingen van klimaatverandering en economische volatiliteit, positioneert Caravela zichzelf als een pionier op het gebied van innovatie en vooruitgang in de koffie-industrie. De investering vanuit Oikocredit heeft hierbij geholpen. Caravela haar inzet voor educatie, gelijkheid en diversiteit toont een gedurfde versie voor de toekomst aan waarin koffie niet alleen van hoge kwaliteit is, maar ook duurzaam en inclusief. Dankzij sterkte partnerschappen, zoals die met Oikocredit, maakt Caravela de weg vrij voor positieve transformatie in boerengemeenschappen, waardoor alle betrokkenen bij de koffiewaardeketen een kans hebben om een betere toekomst op te bouwen.

 

« Terug