Nieuws

Oikocredit zorgt voor duurzame energie voor 500.000 huishoudens

Oikocredit zorgt voor duurzame energie voor 500.000 huishoudens

Oikocredit investeert in duurzame energie in West Afrika_PEG Ghana.jpg

Lang niet iedereen in West Afrika heeft toegang tot energie. Laat staan toegang tot duurzame en veilige energie. Reden te meer voor Oikocredit om te investeren in duurzame energie voor mensen die in West Afrika wonen. Met deze investering maakt Oikocredit het mogelijk om voor 2020 zo’n 500.000 gezinnen in dit gebied toegang te geven tot duurzame energie.

Met deze investering in PEG Ghana is het voor Oikocredit de eerste investering in duurzame energie in West Afrika. En die investering komt niet uit de lucht vallen. Het past namelijk precies in de toekomstplannen van Oikocredit, waarbij de focus de komende jaren meer en meer ligt op duurzame energie. Een focus die niet alleen een impact heeft op het klimaat, maar zeker ook een enorme sociale impact. Want PEG Ghana richt zich op de armste lagen van de bevolking in West Afrika, die in verafgelegen plattelandsgebieden wonen. 

Hann Verheijen, Credit Director bij Oikocredit International, benadrukte onlangs in een interview nog op treffende wijze het belang van investeren in duurzame energie: “Ontwikkelingslanden zijn weliswaar niet de grootste producenten van CO2-uitstoot, maar wel grootverbruikers van de meeste bedenkelijke vormen van fossiele energie. Buiten de steden zijn er geen energienetwerken en dus zijn mensen aangewezen op kerosine en kaarsen om hun huizen te verlichten. Ongezond en levensgevaarlijk”.

De duurzame energie waarin Oikocredit investeert bestaat uit een zonnepaneel, batterij, twee lampen, oplader voor de mobiele telefoon, zaklamp en een radio. De sociale en economische impact hiervan is enorm. Kinderen kunnen ’s avonds nog studeren dankzij deze lampen en men hoeft niet tientallen kilometers te lopen om een mobiele telefoon op te laden. Afbetaling gaat eenvoudig via de mobiele telefoon. Zo hebben ook mensen zonder bankrekening of met een laag inkomen (meer dan 75% van West Afrika) toegang tot een duurzaam zonne-energiepakket.

« Terug