Nieuws

Solide resultaten gaan samen met een bescheiden beloningsbeleid

Solide resultaten gaan samen met een bescheiden beloningsbeleid

Oikocredit International boekte in 2014 wederom solide financiële en sociale resultaten. De portefeuille voor ontwikkelingsfinanciering steeg met 24 procent naar € 735 miljoen. Hiermee heeft Oikocredit nog meer ondernemende mensen in ontwikkelingslanden kunnen helpen.

‘Plus’ benadering

De solide resultaten vormen het bewijs van een gezond bedrijfsmodel, waarbij een mooi evenwicht wordt gevonden tussen sociale-, milieu- en financiële doelstellingen. Oikocredit International directeur David Woods: “In 2014 waren we goed in staat om te diversifiëren naar nieuwe sectoren, waarmee we ons risicoprofiel hebben verlaagd. Onze investeringen in duurzame energie en landbouw, met name in Afrika, hebben direct resultaat opgeleverd. Om bij te dragen aan verantwoorde groei van onze partnerorganisaties, kiezen we al decennia voor een 'plus'-benadering. Bij financieringsaanvragen kijken we niet alleen naar het financiële resultaat, maar juist ook naar de sociale impact van onze partners.”

Ook in 2014 heeft Oikocredit haar partnerorganisaties ondersteund in hun sociale prestaties. Op het gebied van capaciteitsopbouw, het overdragen van kennis door middel van training en coaching, heeft Oikocredit € 1,9 miljoen bijgedragen aan 189 initiatieven. Het netto geconsolideerd resultaat kwam in 2014 uit op € 17,1 miljoen, wat een stijging van maar liefst 28 procent betekende ten opzichte van het vorig boekjaar.

Bescheiden beloningsbeleid

De verhouding tussen de hoogste en laagste beloning is stabiel gebleven. De best verdienende Oikocredit medewerker verdient nog steeds niet meer dan 5,4 keer zoveel als de minst verdienende medewerker in Nederland. Oikocredit Nederland directeur Hann Verheijen: “Medewerkers van Oikocredit willen graag een bijdrage leveren aan een eerlijke samenleving. Daar hoort ook een eerlijk en bescheiden beloningsbeleid bij. In zijn algemeenheid hebben financiële instellingen een dienende rol en dat wil je terugzien in het beloningsbeleid. In die zin begrijpen we de recente maatschappelijke verontwaardiging over de salarisstijgingen bij Nederlandse banken.”

Meest maatschappelijk verantwoorde sociaal investeerder

In 2015 zal Oikocredit de kwalitatief hoogwaardige en gediversifieerde portefeuille verder uitbouwen. David Woods: “Oikocredit blijft trouw aan haar missie. Het landschap van ontwikkelingsfinanciering zal groeien en veranderen en Oikocredit zal hier een actieve bijdrage aan blijven leveren. In de komende vijf jaar zien we onszelf als de meest maatschappelijk verantwoorde sociaal investeerder in de wereld, met een oprechte mix van sociale, milieu- en financiële doelstellingen.”

« Terug