Impact maken in de wereld?

Zet uw geld eerlijk aan het werk! Want ook u kunt bijdragen aan een beter leven van miljoenen mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Gewoon door uw geld te laten werken, in plaats van stil te staan.

Investeer in mensen

Maak impact met uw geld

Oikocredit investeert in microkrediet, landbouw en duurzame energie. Zodat mensen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië zélf aan hun toekomst kunnen bouwen.

Meer over impact maken

U kunt meedoen door te beleggen

U kunt al beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds vanaf 200 euro inleg of 10 euro per maand. Let op: loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie.

Starten met beleggen

SOCIAAL ÉN FINANCIEEL RENDEMENT

Dividend op uw belegging is mooi, maar voor de meeste beleggers telt vooral het sociale rendement. Het geeft een goed gevoel om ondernemende mensen een kans te bieden.

Meer over het rendement

Waarom beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds

Oikocredit verstrekt leningen aan lokale partners met een sociale doelstelling. Via deze partners bieden we ondernemende mensen en groepen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika toegang tot passende financiële middelen. Dit zijn mensen die normaal geen toegang hebben tot leningen.

De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, (fairtrade) coöperaties, boerenorganisaties en kleine- en middelgrote ondernemingen.

Sinds de oprichting van het Oikocredit Nederland Fonds in 2002 heeft nooit een belegger ook maar iets van het ingelegde kapitaal verloren. 

Lees verhalen van trotse microkredietondernemers

Waarom Oikocredit

 • Een eerlijk financieel rendement

 • Een prachtig sociaal rendement

 • U kunt uw geld kosteloos opnemen

 • U doet al mee vanaf 200 euro inleg of 10 euro per maand

 • Nog nooit heeft een belegger iets van zijn inleg verloren

Laatste nieuws

Nieuw: de Oikocredit app

App voorbeeld.jpg Aan- en verkopen, uw belegging beheren of reageren op het nieuws van Oikocredit: het kan nu nog eenvoudiger via onze nieuwe app. Beleggers die gebruikmaken van Mijn Oikocredit kunnen vanaf nu de Oikocredit app gratis downloaden via de Apple App Store of de Google Play Store. lees verder

Mijn digitale reis naar onze Latijns-Amerikaanse partner

Blog ida me tida.jpg De geur van verse koffiebonen komt me tegemoet. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik mezelf op een koffieplantage in Latijns-Amerika staan. Op meterslange tafels wordt koffie gedroogd. Dan doe ik mijn ogen weer open en realiseer me dat de geur van verse koffiebonen van mijn eigen kopje koffie komt, die ik thuis op mijn bureau heb staan. Vanaf dit bureau maak ik een digitale reis langs Oikocreditpartners en hun eindklanten: microkredietondernemers en koffieboeren in Latijns-Amerika. Lees in deze blog wat collega Ida inspireerde, wat de gevolgen van corona zijn en wat Ida heeft geleerd van de afgelopen periode. lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 600 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 60 landen wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we individuen en groepen in lagelonenlanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel dividend krijg ik?

  Op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt u een rendement in de vorm van een interim-dividend. Het bruto-dividend wordt jaarlijks bepaald op basis van het financiële resultaat van de internationale coöperatie Oikocredit International over het afgelopen jaar. De hoogte van het bruto-dividend wordt altijd definitief vastgesteld op de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International, in juni.

  In de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International op 11 juni 2020 is het dividend 2019 vastgesteld op 0%, mede vanwege de coronapandemie die de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert heeft veranderd. Ook over 2020 is een dividendvoorstel van 0% gedaan. Aangezien Oikocredit verlies heeft geleden in 2020, en met het oog op de financiële vooruitzichten op middellange termijn, doet de Raad van Bestuur, ondersteund door de Raad van  Commissarissen, een voorstel voor 0% dividend over 2020, om de reserves van Oikocredit te beschermen en de continuïteit van de coöperatie te helpen waarborgen.

  Op het bruto-dividend dat het Oikocredit Nederland Fonds van Oikocredit International ontvangt, wordt normaal gesproken beheervergoeding ingehouden. Deze is in de afgelopen jaren steeds 0,45% geweest. Dit bepaalt het interim-dividend dat u op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt.

  Op dit moment weten we nog niet welk dividend definitief wordt vastgesteld over 2020. Dat wordt bepaald door de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International in juni 2021. Op basis daarvan bepaalt de Beheerder van het Oikocredit Nederland Fonds het interim-dividend, en de hoogte van de beheervergoeding.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4