Koperasi Simpan Pinjam Mitra Dhuafa - Toegang tot krediet voor vrouwen met een laag inkomen op het platteland van Indonesië

Koperasi Simpan Pinjam Mitra Dhuafa

Toegang tot krediet voor vrouwen met een laag inkomen op het platteland van Indonesië

Indonesië

Koperasi Mitra Dhuafa (KOMIDA) is een geregistreerde Indonesische coöperatie. KOMIDA levert microfinancieringsdiensten aan vrouwen met een laag inkomen die geen toegang hebben tot de reguliere financiële sector. In 2005 lanceerde de coöperatie een microfinancieringsprogramma, gebaseerd op de Grameen-methode (groepsleningen), in de provincie Aceh om overlevenden van de tsunami te helpen.

KOMIDA heeft het programma vervolgens ook opgezet in andere provincies, waar zij zich ook specifiek richt op plattelandsvrouwen met een laag inkomen.

De Indonesische coöperatie heeft 138 vestigingen in 12 provincies die samen zo’n 325.000 leden van dienst zijn (2016). KOMIDA wordt dan ook gezien als een van de grootste coöperatieve microfinancieringsinstellingen in Indonesië. KOMIDA heeft ook spaarproducten en een kredietrisicofonds.

Verder heeft KOMIDA een sterke sociale performance en werkt de coöperatie volgens de klantbeschermingsprincipes van de SMART Campaign.

Koperasi Mitra Dhuafa is sinds 2016 een partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF