SACACLÍ, Cooperativa de Servicios Múltiples SACACLÍ RL - Ondersteuning voor een non-profitcoöperatie van kleine boeren

SACACLÍ, Cooperativa de Servicios Múltiples SACACLÍ RL

Ondersteuning voor een non-profitcoöperatie van kleine boeren

Nicaragua

Cooperativa de Servicios Múltiples Sacaclí RL (Sacaclí) is een multi-service coöperatie van kleinschalige groente- en koffieboeren. Sacaclí levert diensten aan de verschillende schakels van de landbouwwaardeketen zoals productie, technische ondersteuning, financiële diensten en verkoop. Alle leden wonen op het platteland van Jinotega.

Sacaclí is een non-profitcoöperatie met meer dan 500 leden. Geheel volgens het coöperatieve organisatiemodel worden belangrijke beslissingen genomen door de leden tijdens algemene ledenvergaderingen. De leden kiezen vertegenwoordigers die op hun beurt de bestuursleden kiezen. Dit garandeert ledenparticipatie en betrokkenheid.

In de afgelopen jaren heeft Sacaclí haar focus verlegd naar biologische koffieteelt. Om dit doel te bereiken heeft de coöperatie geïnvesteerd in capaciteitsopbouw van haar leden voor wat betreft het renoveren van hun koffieplantages. Dankzij haar ervaren en deskundige werknemers is Sacaclí erin geslaagd om de oogsten te verbeteren en efficiënter te gaan werken. Sacaclí heeft een grote sociale impact in het dorp, want de coöperatie is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten en marketingmogelijkheden.

Cooperativa de Servicios Múltiples Sacaclí RL is sinds 2008 een partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF