SEKEM Holding - Vruchtbare woestijngrond voor biologische fairtrade producten

SEKEM Holding

Vruchtbare woestijngrond voor biologische fairtrade producten

Egypte

Fairtrade

Het handelen in fairtrade gecertificeerde producten. Bijvoorbeeld een boerencoöperatie die gezamenlijk hun cacao verkoopt aan een fairtrade-organisatie.

Groen

Het bevorderen en/of ondersteunen van milieubescherming. Bijvoorbeeld een biologische landbouwcoöperatie.

SEKEM Holding is een duurzame sociale onderneming die landbouwproducten verbouwt, verwerkt en verkoopt volgens biodynamische en fairtrade principes. De naam 'SEKEM' komt van de Egyptische hiëroglief voor vitaliteit.

SEKEM is in 1977 opgericht om duurzame en milieuvriendelijke ontwikkeling te bevorderen. SEKEM is begonnen als boerderij en slaagde erin om 170 hectare woestijngrond, even buiten Caïro, vruchtbaar te maken om medicinale kruiden en voedsel te verbouwen. Tegenwoordig bestaat de SEKEM Holding uit verschillende bedrijven die biologisch voedsel, biologisch katoen, kleding en kruidenmedicijnen produceren.

Het grootste deel van Egypte is woestijn en het land moet veel voedsel importeren. SEKEM toont de weg naar de toekomst: lagere productiekosten (geen kunstmest en pesticiden), efficiënte irrigatie en duurzame landbouwoogsten.

In 2012 verstrekte Oikocredit SEKEM al een lening die omzetbaar is in aandelen om het bedrijf te ondersteunen bij het vruchtbaar maken van land, om kapitaaluitgaven te faciliteren en om de kapitaalbasis te versterken.

SEKEM doneert 10% van de winst aan de SEKEM Development Foundation. Deze stichting biedt gesubsidieerde medische zorg en onderwijs aan werknemers van SEKEM en aan de lokale gemeenschap via scholen en een medisch centrum op het boerderijcomplex. Daarnaast heeft SEKEM in 2012 een eigen universiteit geopend: Heliopolis University for Sustainable Development.

Download deze pagina als PDF