Nieuws

Betere opbrengsten voor groenteboer Ashish dankzij een zonnepomp

Betere opbrengsten voor groenteboer Ashish dankzij een zonnepomp

ECO-IN-045.jpg03 april 2023

Maak kennis met Ashish Bhor, een groenteboer op het Indiase platteland die wordt gesteund door Ecozen, een van de meer dan 500 partners van Oikocredit.

ECO-IN-049Ashish verbouwt allerlei gewassen, waaronder bieten, sojabonen, tarwe en maïs. Als boer zijn er veel uitdagingen waar hij mee te maken krijgt, zoals lage marktprijzen voor zijn producten, beperkte toegang tot het elektriciteitsnet overdag en het weer. "Na zware regenval kan ik de sojabonen die op het veld zijn gezaaid niet oogsten”, vertelt Ashish.

Ashish is klant bij Oikocreditpartner Ecozen Solutions (Ecozen), een technologiebedrijf dat de waardeketen van boerderij tot bord voor landbouwproducten mogelijk maakt. Het bedrijf verkocht al meer dan 32.000 pompen op zonne-energie (Ecotron-systemen) en 170 koelcellen op zonne-energie (Ecofrost-systemen).

Prateek Singhal, medeoprichter en Chief Operating Officer van Ecozen Solutions: "De missie van Ecozen is om een slimme en duurzame toekomst op te bouwen door middel van technologie. Bijvoorbeeld, dankzij irrigatie met zonnepompen kunnen boeren hetzelfde gewas meerdere keren oogsten. We richten ons daarbij op klimaatvriendelijke technologieën en werken aan verschillende aspecten daarvan: motoren, besturing, energieopslag en IoT (Internet of Things) om onze missie te bereiken."

ECO-IN-045

"Om de impact te vergroten bij onze onze klanten, hebben we onlangs een andere zonnebesturing voor de boeren geïntroduceerd. Wanneer ze de zonnepanelen niet gebruiken voor irrigatie, zal deze besturing hen helpen om andere landbouwuitrusting zoals bijvoorbeeld een hakselaar van stroom te voorzien, of voor de verlichting van hun huis."

Volgens Ashish heeft het gebruik van Ecozen-producten meerdere voordelen: "Als er geen netstroom beschikbaar is, wordt dankzij de zonnepanelen automatisch elektriciteit opgewekt, dus dat bespaart ons veel elektriciteitskosten. Ook de service van Ecozen is erg goed. Ecozen ondersteunt ons al heel lang. We gebruiken zonne-energie om water op te pompen, zodat we de akkers kunnen irrigeren. Daardoor zijn onze productie en inkomsten met 40% gestegen. Ik ben blij met mijn zonnepomp, nu ben ik minder afhankelijk van het elektriciteitsnet."

ECO-IN-046

« Terug naar het nieuwsoverzicht