Herzien dividendvoorstel | geen beheervergoeding

De coronacrisis heeft de wereld waarin Oikocredit werkt drastisch veranderd. Ondanks dat de definitieve impact ervan nog onzeker is, willen we juist nu solidair zijn met mensen die in armoede leven. Om hierop voorbereid te zijn wordt het dividendvoorstel over 2019 herzien van 1% naar 0%. Dit besluit is genomen om de volgende redenen:

  • het niet uitkeren van dividend zorgt ervoor dat deze opbrengst Oikocredit helpt om beter weerbaar te zijn tegen ongunstige economische ontwikkelingen, mochten deze zich voordoen.
  • Oikocredit kan hierdoor flexibel reageren op de behoeften van haar partners, die mensen met een laag inkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika ondersteunen
  • Oikocredit waarborgt hiermee de continuïteit van de coöperatie en beschermt het kapitaal van haar leden

Over het dividendvoorstel wordt tijdens de algemene vergadering in juni gestemd door de leden van de coöperatie Oikocredit.

 

Het Oikocredit Nederland Fonds keert het dividend van Oikocredit International aan u uit en houdt daar normaal gesproken 0,45% beheerkosten op in. Hier leest u wat deze kosten inhouden. Als het dividend over 2019 definitief uitkomt op 0%, dan zal het Oikocredit Nederland Fonds eenmalig geen beheervergoeding in rekening brengen bij haar beleggers. 

Eric Holterhues, directeur Oikocredit Nederland: “De situatie waar we in zitten vraagt ons om buitengewone beslissingen te nemen. Geen beheervergoeding in rekening brengen is een uniek gebaar voor een beleggingsfonds, de kosten voor de administratie van elke belegging gaan immers gewoon door. Door dit jaar geen beheervergoeding in rekening te brengen, delen we de lasten met elkaar. Solidariteit hebben we hoog in het vaandel staan. Met de allerarmsten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar ook met onze beleggers in Nederland. Dit betekent wel dat Oikocredit Nederland minder inkomsten krijgt. Dat zal zich onder andere vertalen in minder campagnes voor het aantrekken van nieuwe beleggers.”

 

Miljoenen boeren zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van onze dagelijkse boodschappen. Het sluiten van grenzen, trage afhandeling in havens en het sluiten van verwerkingsbedrijven als gevolg van de corona-crisis hebben verstrekkende gevolgen voor boeren. Oikocredit speelt een belangrijke rol bij de financiering van coöperaties, die op hun beurt honderdduizenden leden hebben, en kan een belangrijke rol spelen als katalysator en leider ter ondersteuning van de initiatieven om deze boeren te helpen.

 

Oikocredits biedt extra hulp aan haar partners
Terwijl de coronapandemie voortduurt, blijven we nauw contact houden met onze partners om hun veranderende behoeften te bepalen en na te gaan hoe Oikocredit hen het beste kan helpen. We kijken met name naar situaties waarin partners met financiële problemen kampen. Zo bieden we onze partners ondersteuning door middel van capaciteitsopbouw. Tot nu toe omvatten de initiatieven een webinarserie over crisisbeheersing tijdens de pandemie; digitale onderlinge uitwisselingen om partners in staat te stellen hun ervaringen inzake crises met elkaar te delen; en de oprichting van een coronavirus-solidariteitsfonds om microfinancieringspartners te helpen hun klanten extra te ondersteunen.

 

🎧 Luistert u mee?
Voor het eerst namen we een podcast op, waarin collega's van het communicatieteam het laatste Oikocredit-nieuws bespreken. In deze eerste aflevering:

  • Onze collega Maarten Muijser is in Ghana geweest.
  • Margreet Fros over het belang van due diligence.
  • Corline Egas-Speijers vertelt een verhaal van een microkredietondernemer.

Vanaf nu te beluisteren op spotify, soundcloud of iTunes.

 
Volg ons ook op