Ondernemersverhalen

Tran Vietnam

Tran Timmervrouw

Tran Thi Ha, timmervrouw Vietnam

Leunend op een handgemaakte vaas rust Tran Thi Ha (40, Vietnam) even uit van haar werk. Tran en haar man Bui Quy Thang (41) hebben samen een timmerbedrijf, opgericht dankzij microkrediet via Oikocredit. Het Vietnamese echtpaar heeft al zes medewerkers in dienst, waaronder Bui’s broer en zus.

Inmiddels hebben Tran en Bui een goed leven, waarin ze een eigen huis hebben en de opleiding van hun kinderen kunnen betalen. Maar in een niet al te ver verleden was dat wel anders. Tran wordt emotioneel als ze over deze moeilijke tijd praat: “Toen onze oudste vijf was, hadden we bijna geen geld. Ze heeft dus een enorm sterke drijfveer om succesvol te zijn, zodat ze niet van een laag inkomen hoeft te leven zoals dat was toen ze jong was”. Na een korte pauze vervolgt Tran: “Ik wil graag dat ze dokter wordt, maar ze wil bij een bank werken zodat ze veel geld kan verdienen”. Tran hoopt dan ook dat al haar kinderen een goede opleiding af kunnen ronden, maar ook dat dat ze hun bedrijf nog verder uit kunnen breiden en misschien zelfs een aparte werkplaats kunnen openen. Nu zit de werkplaats nog vast aan hun huis en dat geeft een hele hoop zaagsel in huis.

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Tran? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."