Microkrediet

Microkrediet zorgt voor meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Geld lenen in plaats van geld geven is gebaseerd op een gelijkwaardige relatie.

Microkrediet

Microkrediet ondernemersverhaal Juana, El Salvador

Dankzij microkrediet kunnen mijn kinderen naar school en heb ik mijn bedrijf uitgebreid tot een succes.

Juana, El Salvador

Wat is microkrediet

Een microkrediet is een kleine lening aan een ondernemer. Het doel van microfinanciering is mensen zelf laten werken aan hun toekomst. Vaak is 50,- tot 500,- euro al genoeg om een bedrijf te beginnen of te laten groeien. Omdat het om een kleine lening gaat, is de looptijd van een microkrediet relatief kort: meestal een maand of zes. 

Anders dan geld geven

Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend. De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw gebruikt om een microkrediet aan een ondernemer te lenen. Zo blijft hetzelfde geld steeds nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen. Microkrediet wordt niet voor niets omarmd door de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Impact van microkrediet

Met microkrediet worden mensen bereikt die geen toegang hebben tot een gewone bank. Het effect van microkrediet op het leven van de ontvanger is groot: de ondernemer kan zelf een beter bestaan opbouwen:

→ Kinderen kunnen naar school
→ Er is geld voor goede voeding
→ Er kan gespaard worden voor noodgevallen

Geschiedenis van microkrediet

Muhammad Yunus zag met eigen ogen hoe in de jaren ’70 in Bangladesh weinig mensen toegang tot krediet hadden. Hij zag ook hoe een kleine investering in bijvoorbeeld een koe of een naaimachine mensen hielp om geld te verdienen. Yunus wilde hen geen geld geven, maar besloot ze een klein bedrag te lenen. Dat was het begin van de Grameen Bank: de eerste bank die microkrediet uitleende. Muhammad Yunus ontving in 2006, als een van de grondleggers van microkrediet, de Nobelprijs voor de vrede.

Koningin Máxima en microkrediet

Koningin Máxima zet zich wereldwijd in om toegang tot financiële diensten voor iedereen mogelijk te maken. Een belangrijke methode hiervoor is microkrediet voor ondernemers in landen waar veel armoede is.

In 2009 is Máxima benoemd tot ‘Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling’. In die functie adviseert ze de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Sinds 2011 is Koningin Máxima ook erevoorzitter van de G20 voor de 'Global Partnership for Financial Inclusion'. Hiermee stimuleert ze de samenwerking tussen de Verenigde Naties en de G20 op het gebied van universele toegang tot financiële diensten.

Zelf beleggen in microkrediet

Oikocredit is een van de grootste investeerders in microkrediet ter wereld. U kunt meedoen door zelf te investeren in microkrediet. Zo zet u uw geld in om een grote sociale impact te maken. U kunt al meedoen vanaf 200 euro of 10 euro per maand. Bekijk hier de mogelijkheden voor beleggen >

Lees meer over microkrediet

BLOG: 5 factoren die het financiële resultaat van Oikocredit bepalen
50 jaar geleden onstond het idee voor Oikocredit: een impactinvesteringsoragnisatie die financiering biedt aan parners actief in microfinanciering, landbouw en duurzame energie, waarbij de sociale impact van de investering voorop staat. 

  • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

  • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

  • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4