Ondernemersverhalen

Salete Brazilië

Salete Naaister

Salete, naaister Brazilië

Het is een drukke bedrijvigheid in het naaiatelier van Salete. Met op de achtergrond het geluid van naaimachines, gaat de 56-jarige Braziliaanse van start met haar verhaal: “Het begon allemaal met één naaimachine, 37 jaar geleden”. Hiermee maakte Salete feestjurken en pakken.

Toen ze ongeveer 20 jaar geleden haar eerste lening ontving via Oikocredit begon de groei van haar bedrijfje écht door te zetten. Vandaag de dag heeft de onderneemster tien medewerkers in dienst. Haar man werkt ook in haar atelier, maar: “Ik ben de baas. Ik neem de beslissingen en ik neem alle initiatieven”. Daarnaast hebben vijf oud-medewerkers van Salete nu ook hun eigen bedrijfje: “Ik ben blij dat ik hen heb kunnen helpen met de opstartfase van hun eigen naaibedrijfje. Ik voel me alsof ik de moeder ben van hun ondernemingen. Mijn missie is dan ook om de kennis en ervaring die ik in huis heb door te geven aan anderen, zodat meer mensen een beter leven kunnen krijgen!”

En dat sluit mooi aan bij de dromen die Salete voor de toekomst heeft: “Ik zou graag nog meer willen groeien met mijn atelier, zodat ik meer mensen een baan aan kan bieden en zo nog meer mensen kan helpen”, sluit ze haar inspirerende verhaal af.

Ook investeren in ondernemers als Salete? Dat kan hier

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."