Ondernemersverhalen

Ronald Costa Rica

Ronald Boer

Ronald, boer Costa Rica

Zo’n 30 jaar geleden verhuisden Ronald en Edith naar New Jersey (V.S.). Zo wilde het stel genoeg geld verdienen om ooit hun eigen landbouwbedrijf op te kunnen starten: “Acht jaar lang maakten we werkdagen van 14-16 uur, zeven dagen per week”. Edith werkte alle dagen als schoonmaakster, Ronald doordeweeks als vuilnisman en in het weekend ook als schoonmaker.

Het kostte Ronald bijna zijn gezondheid, maar op een gegeven moment kon het stel terug naar hun moederland Costa Rica om hun droom waar te maken. Ze sloten zich aan bij COOPEASSA en begonnen met het verbouwen van koffie. En dankzij een lening via Oikocredit, teelt het echtpaar nu ook biologische ananassen. Hierdoor verdienen Ronald en Edith nu heel het jaar door genoeg om rond te komen: “Koffie oogsten we twee keer per jaar, in december en in maart. De ananassen kunnen we het hele jaar door oogsten.” En de winst? Die gebruiken ze om te herinvesteren in hun bedrijf, voor het welzijn van hun familie en, zo vertelt Ronald met een brede lach op zijn gezicht: “Om af en toe een dagje naar het strand te gaan”.

Ook investeren in ondernemers als Ronald en Edith? Dat kan hier

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."