Ondernemersverhalen

Phal Phekdey Cambodja

Phal Bezemmaker

Phal Phekdey, eigenaar bezem-makerij Cambodja

De goedlachse Phal Phekdey (36) heeft samen met zijn vrouw Mao Sina (37) een bedrijfje dat bezems maakt. Het Cambodjaanse stel heeft 10 medewerkers in dienst en ieder is verantwoordelijk voor een ander onderdeel van het bezem-maak-proces. De vrouwelijke medewerkers werken meestal vanuit huis, zodat ze er ook voor hun kinderen kunnen zijn. Iets wat Phal en Mao goed kunnen begrijpen omdat ze zelf ook twee dochters hebben (12 en 17).

De lening is van grote invloed geweest op het gezin van Phal en Mao: “Onze dochters kunnen nu een vervolgopleiding volgen, zodat ze kunnen studeren voor arts of ingenieur bijvoorbeeld”.

Ook investeren in ondernemers als Phal en Mao? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."