Ondernemersverhalen

Paorn Cambodja

Paorn Rijstboerin

Paorn Sok, rijstboerin Cambodja

Trots laat Paorn Sok haar rijstvelden zien. En gelijk heeft ze! Want het leven lacht Paorn en haar kinderen eindelijk weer toe, en daar heeft de Cambodjaanse hard voor moeten werken. In 2010 overleed haar man namelijk aan een aids-gerelateerde ziekte. Paorn werd zo ineens kostwinner van het gezin. Om rond te komen werkte ze als babysitter en vroeg ze een lening aan om haar rijstvelden rendabel te kunnen maken. Dankzij microkrediet via Oikocredit kon Paorn kunstmest inkopen en werknemers inhuren.

Inmiddels gaat het goed met de rijstvelden. Zo kan ze een nieuwe keuken bouwen in haar huis én fietsen kopen voor haar kinderen, waarmee ze naar school toe kunnen. Paorns droom is dat haar kinderen een vervolgopleiding zullen volgen.

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Paorn? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."