Nieuws

Clean cooking en toegang tot energie voor mensen op het platteland in Afrika

Clean cooking en toegang tot energie voor mensen op het platteland in Afrika

ACE nieuwe partner.jpg12 maart 2020

Niet meer hoeven koken op kolen of hout, tegelijkertijd een telefoon opladen én voldoende licht in huis? Oikocredits nieuwe partner African Clean Energy maakt dat mogelijk voor mensen op het platteland in Afrika.

ACE nieuwe partner Site.jpg

Wereldwijd koken meer dan drie miljard mensen met vervuilende brandstoffen op een open vuur of op een simpel fornuis. Dit is niet alleen schadelijk voor hun gezondheid en voor het milieu, het draagt ook ​​bij aan ontbossing. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar meer dan vier miljoen mensen aan door luchtvervuiling in huis, zoals koken met schadelijke brandstoffen, veroorzaakte ziekten.

Om mens en milieu te beschermen investeert Oikocredit € 1 miljoen in African Clean Energy (ACE). “Hiermee helpt Oikocredit ons om schone en duurzame energie voor meer mensen toegankelijk te maken” zegt CEO en oprichter van ACE Ruben Walker. ACE is een van de eerste ondernemingen die een efficiënt fornuis aanbiedt dat betaald wordt volgens het pay-as-you-go-principe. Hiermee betalen klanten elk keer een gedeelte van het fornuis af. Naast het fornuis is het systeem ook geschikt voor het opladen van mobiele telefoons en voor het aansluiten van een lichtbron. Met het fornuis wordt 50 tot 85% minder brandstof verbruikt tijdens het koken. Vandaar de term ‘clean cooking’. "We voelen ons erg bevoorrecht met Oikocredit als partner. Met hun kennis en expertise op het gebied van financiële inclusie, duurzame energie en - met name - clean cooking, zijn we er zeker van dat we de juiste partner hebben gevonden" aldus Ruben Walker.

Het product is betaalbaar, ook voor de armste huishoudens: de afbetalingen zijn lager dan de brandstofuitgaven voor koken op open vuur. Het systeem wekt energie op via zonne-energie. Die energie wordt gebruikt om de ventilator aan te drijven die nodig is voor de schone verbranding van biomassa. De batterij geeft gebruikers ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een telefoon op te laden. James Todd, Investment Officer voor duurzame energie bij Oikocredit: “Clean cooking is een sector die relatief weinig aandacht en financiering heeft gekregen. We zijn er trots op deze innovatieve en ambitieuze sociale onderneming te helpen om hun pay-as-you-go-aanbod te vergroten en tastbare sociale impact te leveren.”

« Terug naar het nieuwsoverzicht