Nieuws

Microkrediet voor dummies (2): Wie krijgt microkrediet

Microkrediet voor dummies (2): Wie krijgt microkrediet

Microkrediet voor dummies 2.jpg03 mei 2019

Meer dan 1 miljard mensen ter wereld hebben geen bankrekening. Zonder bankrekening is het moeilijk om een lening aan te vragen bij een reguliere bank. Maar ook zonder een onderpand, zoals een huis of stuk land, is het moeilijk om geld te lenen bij een reguliere bank. Daarom richt microkrediet zich juist op deze mensen. Voor iedereen met een goed ondernemersplan die geen geld kan lenen bij vrienden, familie of bij een reguliere bank. Wie krijgt er eigenlijk microkrediet?

Mensen die leven in armoede

Om een lening te krijgen moet je aan strenge eisen voldoen. Een reguliere bank vindt vaak de risico’s en de kosten voor het lenen van een klein bedrag aan mensen die leven in armoede te groot. En daardoor kunnen deze mensen geen lening krijgen. Terwijl juist zij zich met een lening uit de armoede kunnen werken. Ze kunnen een bedrijf beginnen, geld verdienen en daarmee investeren in een beter leven. Daarom is het belangrijk dat juist deze mensen een lening kunnen krijgen. En daarom kunnen mensen die leven in armoede een microkrediet krijgen!

Wat is armoede

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is armoede “wanneer iemand gedurende een langere tijd niet de middelen heeft om te kunnen beschikken over de goederen en voorzieningen die in zijn samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.”Armoede betekent dat je minder geld hebt dan nodig om rond te komen. Er is sprake van armoede als je geen geld hebt voor:

- genoeg eten en drinken
- een huis om veilig in te wonen
- de dokter en medicijnen
- de school voor je kinderen


Vooral vrouwen

Vooral vrouwen ontvangen microkrediet. We zijn trots dat 84% van onze microkredieten naar vrouwelijke klanten gaat. Deze focus op vrouwen heeft voornamelijk twee redenen:

  1. Voor vrouwen in landen met veel armoede is het nog moeilijker om een lening aan te vragen. Dat komt omdat veel vrouwen in deze landen geen onderwijs hebben gevolgd. Ook hebben ze geen eigen huis of land wat als onderpand kan dienen voor een lening. Want een huis of stuk land staat vaak op naam van een man.
  2. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hun geld vaker besteden aan hun gezin. Ze kiezen er bijvoorbeeld eerder voor om geld uit te geven aan onderwijs voor hun kinderen, of in gezonde voeding. Vrouwen die microkrediet krijgen gaan verantwoordelijker om met hun geld. En ze betalen hun lening vaker terug.

 

Mensen die op het platteland wonen

Op het platteland is er vaker armoede dan in de stad. Op het platteland zijn mensen vaak gedwongen om te gaan werken als boer. En als boer werken is erg risicovol. Een slechte zomer, of een nat regenseizoen kan een hele oogst verpesten.

Mensen die wonen op het platteland wonen vaak ook verder weg van bijvoorbeeld een school. En zonder naar school te gaan, heb je minder kans op werk waarmee genoeg verdient wordt.

Microkrediet is dus vooral bedoelt voor mensen met een goed ondernemersplan de 1) leven in armoede 2) vrouw zijn en 3) op het platteland wonen. Benieuwd of deze criteria ook in Nederland van toepassing zijn? Dat kun je in deze blog lezen!

Wat zou jij in het volgende artikel uit de serie ‘Microkrediet voor dummies’ willen lezen? Laat ’t ons weten op sociale media of stuur een mail naar communicatie@oikocredit.nl

« Terug naar het nieuwsoverzicht