Nieuws

[BLOG] Maakt microkrediet gelukkig?

[BLOG] Maakt microkrediet gelukkig?

Blog Maakt microkrediet gelukkig header.jpg15 maart 2019

Microkrediet helpt ondernemende mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zelf een beter leven op te bouwen, hun familie te onderhouden en het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Microkrediet heeft zo de kracht om levens te veranderen. Niet alleen van degene die microkrediet ontvangt, maar ook van naaste familie van de ondernemers. Kun je daarmee stellen dat microkrediet gelukkig maakt?

Durven dromen

Neem bijvoorbeeld Nona uit Indonesië. De 41-jarige werkte in een fabriek. Toen haar schoonmoeder zorg nodig had, kwam ze bij Nona’s gezin met twee kinderen in huis wonen. Niet veel later verloor Nona’s man onverwacht zijn baan. Haar fabrieksloon was niet meer genoeg om rond van te komen. Met microkrediet kocht ze toen een naaimachine. Hiermee naait Nona knuffels uit een Japanse cartoonserie. Al snel ging het steeds beter, en heeft de Indonesische nu zelfs haar eigen naaiatelier met vijf naaimachines en zes medewerkers in dienst. Voor het eerst in haar leven kan ze nu geld opzij leggen om te sparen: “Ik wil een auto kopen en ik zou heel graag ooit een vliegreis willen maken”.

Foto: Nona aan het werk in haar naaiatelier.

Nona’s leven, en dat van haar gezin, is dus drastisch veranderd. Zo sterk zelfs dat Nona voor het eerst in haar leven kan sparen én durft te dromen van een auto en het maken van een vliegreis. En hoewel niet het leven van iedere microkrediet-ondernemer zo sterk zal veranderen, hebben ze wel bijna allemaal iets bijzonders gemeen: het zijn trotse en sterke mensen. Ze hebben zélf hun eigen bedrijfje opgebouwd, al was soms zelfs uit noodzaak.

Sceptisch

Eerlijk is eerlijk, zelf stond ik hier eerst wat sceptisch tegenover. Want is dat niet te mooi om waar te zijn? Toen ik echter zélf voor het eerst microkrediet-ondernemers ontmoette werd ik stil gezet bij hun bewonderenswaardige kracht. In Peru bezocht ik onder meer Dimas Morales, een kippenboerin in een buitenwijk van Lima. En hoewel zij misschien niet direct van een vliegreis droomt, heeft ze een verpletterende indruk op mij achtergelaten. Ze heeft me laten zien waar geluk voor haar om draait: de vrijheid voelen om zelfstandig keuzes te kunnen maken, op een manier die haar trots en gelukkig maakt.

Foto: Dimas (links) met haar man, voor één van hun schuren. 

Middel tot geluk

Zo is microkrediet dan misschien geen directe garantie tot geluk, maar is het voor veel mensen wel een belangrijk middel op weg naar geluk. Want zelfstandigheid, je eigen keuzes kunnen maken en het zelf opgebouwd hebben van een eigen onderneming – waarmee niet alleen het leven van de ondernemer zelf, maar ook van dat van zijn/haar familie verbeterd – dat maakt veel mensen die microkrediet ontvangen heel gelukkig!

Deze blog is geschreven door Corline Egas-Speijers, marketing- en communicatiemedewerker bij Oikocredit Nederland.

« Terug naar het nieuwsoverzicht