Nieuws

4 producten van microkrediet-ondernemers die jij kunt kopen!

4 producten van microkrediet-ondernemers die jij kunt kopen!

4 producten.png23 februari 2019

Samen met onze partners bereiken we 32 miljoen mensen met microkrediet. Dat zijn 32 miljoen mensen die cacao verbouwen, theeplukken, koffiebonen oogsten of misschien wel kleding maken. Of het mogelijk is om die producten hier in Nederland te kopen? Jazeker! Dit zijn 5 producten van onze microkrediet-ondernemers die gewoon in Nederland te koop zijn.

1. Thee van Simon Lévelt

Biologische thee van topkwaliteit, dat komt van onze partner Darjeeling Organic Tea Estates. Naast een goed loon, bieden ze werknemers ook gratis huisvesting, opleidingsmogelijkheden en medische zorg. Lees hier meer over de sociale impact van deze theeplantage. Deze heerlijke thee is te koop bij Simon Lévelt: “Al 200 jaar vormen thee en koffie onze passie. Zorg voor mens en milieu staat bij al onze producten voorop. Bij ons vind je de lekkerste koffie en thee, van de allerbeste kwaliteit.”  Members van Oikocredit krijgen binnenkort korting op deze thee! Ook member worden? Aanmelden kan hier.

2. Koffie van Albert Heijn

In de regio Cajamarca in Peru is onze partner CenfroCafe gevestigd. Dit is een coöperatie van 100 lokale organisaties waarvan zo’n 2.500 boeren lid zijn. Ze leveren koffie die bekend staat als de beste koffie van Peru. En door het Fairtrade label gaat er per 500 gram koffie $ 0,20 direct naar de coöperatie. Waar deze koffie te koop is? Gewoon bij Albert Heijn! Join the Cup koffie is te koop als bonen en als snelfilterkoffie en komt 100% van CenfroCafe koffiebonen. En dat smaakt goed.

3. Chocolade van Chocolatemakers

In het noorden van Peru zit onze partner Norandino. Zij hebben (micro)krediet gebruikt om de 3.000 aangesloten boeren te ondersteunen bij het oogsten van koffie, cacao en suikerriet. Het is die cacao die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de Awajun reep puur 80% van de Chocolatemakers. De Chocolatemakers zijn twee echte chocolademakers met een ambachtelijke fabriek in Amsterdam: “We zijn het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat elke stap in de keten zelf in handen heeft. We kopen hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen we voor een goede en eerlijke prijs. We branden zelf en nemen de tijd.”

4.  Sjaal van Manos del Uruguay

Al sinds 1968 maakt Manos del Uruguay kleding voor de lokale markt en voor bekende internationale modemerken. Ze streven naar economische, sociale en culturele kansen en werkgelegenheid voor vrouwen. In totaal werken er 250 vrouwen die profiteren van de sociale zekerheid en de flexibele voorwaarden. Lees hier de verhalen van 3 van deze vrouwen. Manos is een fairtrade non-profit. Ze maken bijvoorbeeld een sjaal, die je kunt kopen bij Perfectly Basic of Fashionchick.

 

Van belegging naar tastbaar product

Met een belegging bij Oikocredit Nederland zorg je er voor dat ondernemers in Afrika, Azië of Latijns-Amerika een microkrediet kunnen krijgen. Met dit microkrediet kunnen ze hun bedrijf opstarten of uitbreiden. Producten van deze microkrediet-ondernemers zijn ook te koop in Nederland. Hoe dat precies werkt?

Veel van onze partners verbouwen grondstoffen die gebruikt worden voor de producten die bij ons in de winkel liggen. Als ze deze grondstoffen hebben geoogst, verkopen ze die aan een importeur. Die verkoopt het door aan een leverancier of een fabriek. Hier wordt de grondstof verder verwerkt, wordt het verpakt en vervoerd naar de winkel. Pas daarna is het hier te koop. Soms is een product van een microkredietondernemer direct in Nederland te koop (zoals de sjaal van Manos del Uruguay), en soms zitten de grondstoffen van microkrediet-ondernemers verwerkt in producten die hier je hier kunt kopen (zoals de koffie van de Albert Heijn).

 

Meedoen

Je kunt deze ondernemers steunen door hun producten te kopen. Hoe meer producten ze verkopen, hoe verder ze hun bedrijf kunnen laten groeien. Deze ondernemers kan je ook helpen door mee te doen met Oikocredit. Dat kan door te beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds of door lid te worden van onze member community.

« Terug naar het nieuwsoverzicht