Ondernemersverhalen

Mias Indonesië

Mias eigenaresse recyclebedrijfje

Mias, eigenaresse recyclebedrijfje Indonesië

Blij staat de Indonesische Mias naast een berg afval dat door haar bedrijfje gerecycled wordt. Samen met haar man runt ze dit afvalrecyclingsbedrijfje, dat sinds een lening via Oikocredit een tweede vestiging heeft. Mias werkt, met twee medewerkers, op deze tweede locatie – een afvalsorteercentrum.

Mias en haar man hebben twee dochters. We merken verschil na de lening, vertelt Mias: “We hebben een stenen huis gebouwd”. Traditioneel gezien worden huizen in Indonesië veelal van bamboe en hout gemaakt. “En”, zo vult Mias aan: “we hebben twee scooters gekocht”. Mias’ droom is om hun bedrijfje nóg verder uit te breiden en om een kleine vrachtwagen te kopen zodat het afval makkelijker en sneller vervoerd kan worden.

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Mias? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."