Ondernemersverhalen

Merlita Filipijnen

Merlita Eigenaresse kwekerij

Merlita Canayon, eigenaresse kwekerij Filipijnen

De 44-jarige Merlita Canayon werkt als cassière. Om het inkomen van haar gezin, Merlita is getrouwd en heeft drie kinderen, aan te kunnen vullen verbouwt en verkoopt de Filipijnse (de zaden van) bonsaibomen en bougainvilleplanten. Ze verbouwt dit op een stukje land achter haar huis en huurt een marktkraam langs de weg om haar zaden en prachtige planten en bomen te verkopen.

Met een lening via Oikocreditpartner CARD kon Merlita haar zaden-bedrijfje rendabel maken. CARD organiseert vaak bijeenkomsten voor de bij haar aangesloten ondernemers. Merlita gaat hier vaak heen, om ervaring en kennis uit te wisselen met andere ondernemers. De reden dat Merlita zich aansloot bij CARD? Dat was op aanbeveling van haar moeder, die ook lid was van deze partner van Oikocredit. Inmiddels is Merlita zelf dus ook trots lid van CARD en maakt ze, naast leningen, ook gebruik van diensten als een spaarrekening, verzekering en medische controles!

Ook investeren in ondernemers als Merlita? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."