Ondernemersverhalen

Maria Bolivia

Maria Winkeleigenaresse

Maria, Winkeleigenaresse Bolivia

Maria Luz is antropologe. Toen ze, als alleenstaande moeder, geen vast werk kon vinden in haar vakgebied zat de Boliviaanse met haar handen in het haar. Daarom besloot Maria, inmiddels alweer zeven jaar geleden, om met behulp van microkrediet via Oikocredit een winkeltje te openen. Hier verkoopt ze naai- en haakmaterialen. Met de inkomsten uit haar winkel kan ze een financieel stabiel bestaan leiden, een welkome aanvulling op het onregelmatige inkomen als antropologe.

Momenteel heeft Maria nog een lening lopen voor het inkopen van extra winkelvoorraad, waardoor ze meer diverse producten kan verkopen. En haar droom? “Mijn grootste droom is dat mijn zoon zijn studie af kan maken en een baan krijgt. Ook zou ik heel graag eens naar Frankrijk gaan, vanwege de cultuur en de muziek.”

Ook investeren in onderneemsters als Maria? Dat kan hier

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."