Ondernemersverhalen

Maria Argentinië

Maria Marktvrouw

Maria, marktvrouw Argentinië

Een geurige kop koffie, vers fruit en sap én zelfgemaakte cakejes: Maria verkoopt het allemaal op een plaatselijke markt in Argentinië. Doordeweeks staat ze elke dag om 05.00 uur op om al het eten en drinken dat ze verkoopt vast klaar te maken en vers te bereiden. Dat is vroeg, maar de goedlachse marktvrouw geeft hier de voorkeur aan boven haar beginjaren op de markt. Toen verkocht ze namelijk warme broodjes in de avonden. Nu kan ze ’s avonds thuis zijn bij haar man en hun zeven kinderen.

Maria kon de keuze maken om ’s avonds bij man en kinderen te zijn dankzij microkrediet via Oikocreditpartner Pro Mujer Argentina, een microfinancieringsinstelling die leningen verstrekt aan vrouwen met een laag inkomen. Met het microkrediet kon Maria de benodigde ingrediënten en voorraad aanschaffen.

Ook investeren in ondernemers als Maria? Dat kan hier

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."