Investeer in de vrijheid van vrouwen

Investeer in de vrijheid van vrouwen

Blog_Studiereis Peru Oikocredit Nederland_Dimas_02

Het thema van Internationale Vrouwendag was dit jaar vrijheid. Ook financiële vrijheid is van groot belang.

Blog_Studiereis Peru Oikocredit Nederland_Dimas_02

Uit onderzoek blijkt dat armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vooral vrouwen treft. Het is dan ook niet voor niets dat van alle microkrediet via Oikocredit maar liefst 86 procent naar een vrouw gaat. 

Welk verschil maak je eigenlijk met microkrediet in het leven van een vrouw? En draagt dat wel écht bij aan (financiële) vrijheid van vrouwen? Ik ontdekte antwoorden op deze vragen toen ik tijdens een studiereis in Peru microkrediet-onderneemster Dimas Morales ontmoette. 

Hobbelend in een busje, onderweg van metropool Lima naar de voorstad waar Dimas woont, kijk ik naar buiten. Het gebied om ons heen lijkt met elke kilometer meer te veranderen. De kleurloze, zanderige omgeving geeft me een beklemmend gevoel. Het ontbreekt aan groen en goede wegen en soms zelfs aan elektriciteit of stromend water. Dat maakt de armoede en leefomstandigheden van de mensen hier meer tastbaar, en confronterend. 

Zelfstandig

Het was in die omgeving dat ik Dimas Morales ontmoette. Trots leidde ze me rond in haar kippenboerderij - waar meer dan 700 hennen en een paar majestueuze hanen statig rondstapten. En hoewel Dimas getrouwd is en zoons heeft, is de boerderij helemaal van haar: “Ik wilde niet afhankelijk zijn van mijn man.” 

Het ontbreekt aan groen en goede wegen en soms zelfs aan elektriciteit of stromend water. Dat maakt de armoede en leefomstandigheden van de mensen hier meer tastbaar, en confronterend.


De 68-jarige Peruaanse komt oorspronkelijk uit de jungle, en leerde al jong wat zelfstandigheid is en hoe dat je vrijheid geeft in het leven: “Ik heb altijd voor mezelf gezorgd, al sinds ik jong was.”

Terwijl Dimas vertelt, valt het op hoe goed haar zakeninstinct is. Eerst hield ze namelijk varkens, maar daarvan rondkomen was moeilijk.

In 2016 gooide Dimas het daarom over een andere boeg: ze sloot een lening af van 4.000 Soles (ongeveer 1.050 euro) via een van Oikocredits microkredietpartners om kippen en voer te kopen. “Varkens kun je niet elke dag verkopen, maar de eieren die de kippen leggen wel”, legt ze haar keuze uit. 

Startkapitaal

Onder de indruk neem ik afscheid van Dimas. Ze is klein van stuk, maar wat heeft ze een grote en verpletterende indruk op mij achtergelaten. Er is niets meer over van het beklemmende gevoel over het leven hier. Want de kracht, zelfstandigheid en trots waarmee Dimas in het leven staat is bewonderingswaardig. 

Armoede treft namelijk vooral vrouwen. Zo hebben vaak geen onderwijs gevolgd en hebben geen eigen onderpand, zoals een huis.


Krachtig en zelfstandig was Dimas al vóór ze haar lening kreeg, maar microkrediet was voor haar het middel om haar dromen van een beter leven uit te laten komen. Het gaf haar het benodigde startkapitaal voor haar eigen, goedlopende kippenboerderij. Het stelde haar in staat om zélf aan haar toekomst te werken, op de manier die zij voor ogen had en op een manier die haar trots en gelukkig maakt. 

Terwijl we terugrijden naar Lima ben ik trots op de impact die microkrediet heeft op het leven van vrouwen als Dimas. Ik bewonder Dimas om al haar sterke eigenschappen, haar kracht en tevredenheid. 

Ultieme vrijheid

Dimas is slechts een van de vrouwen die microkrediet ontvangt via Oikocredit, maar voor mij staat ze symbool voor alle vrouwen die een slechte startpositie hebben in het leven. Armoede treft namelijk vooral vrouwen. Zo hebben vaak geen onderwijs gevolgd en hebben geen eigen onderpand, zoals een huis. En dat is jammer. Want een onderpand is vaak nodig om een lening te krijgen. 

Microkrediet maakt het mogelijk voor vrouwen zo zélf hun geld te verdienen. Dit eigen inkomen zorgt voor een betere sociale en maatschappelijke positie en het ontwikkelen van een eigen stem. Een stem die kan en durft te zeggen waar zíj haar verdiende geld in wil investeren! Is dat niet de ultieme vrijheid? 

Deze blog is ook gepubliceerd op hetgoedeleven.nl

« Terug