Beleg in microkrediet en

laat Asha's droom uitkomen

De sociale impact van theeplantages in India

De sociale impact van theeplantages in India

DOTEPL_theeplantage India Darjeeling_2.jpg

Diep in de noordelijke bergen van India ligt Darjeeling, een regio die bekend staat om het verbouwen van thee. Duizenden mensen werken op hier op de theeplantages om ervoor te zorgen dat consumenten overal ter wereld kunnen genieten van een heerlijk kopje dampende Darjeeling-thee.

Eigenaren van theeplantages in India zijn verplicht om hun werknemers te ondersteunen door hen te voorzien van alle basisbehoeftes: voedsel, water, een minimumloon, et cetera. Veel arbeiders zijn namelijk volledig afhankelijk van de theeplantage waarop zij werken. Mochten de bedrijfsresultaten van zo’n plantage tegenvallen, dan is de eigenaar vaak als eerste gevlogen. Het gevolg is dat alle medewerkers dan met lege handen en zonder werk achterblijven.

Om dit tegen te gaan richt fairtrade Oikocredit-partner Darjeeling Organic Tea Estates Private Limited (DOTEPL) zich op het aankopen en herstellen van zulke verlaten en vervallen theeplantages. De eerste theeplantage die zo in ere is hersteld is Ambootia. Dit was zo’n groot succes dat DOTEPL nu opereert onder de naam Ambootia Tea Group. In de afgelopen 12 jaar zijn er al 15 van de 87 theeplantages in de Darjeeling-regio gekocht en verbeterd, waardoor steeds meer mensen in deze regio zeker zijn van een minimumloon, voedsel, water en nog meer! 


Een groep van theeplukkers aan het werk.

Beschaamd vertrouwen
Recent heeft Oikocredit opnieuw geïnvesteerd in DOTEPL, wat het mogelijk maakt om nog eens drie verlaten en vervallen theeplantages nieuw leven in te blazen, waaronder de plantages Rangaroon en Pandam. De situatie is schrijnend. Op de Rangaroon-plantage is de fabriek zo oud en verwaarloosd dat de thee op een andere plantage moet worden verwerkt. “Niet alleen het herstellen van de theeplantage is een grote uitdaging. Het herwinnen van het vertrouwen van de medewerkers is een minstens zo grote uitdaging”, zegt Nandesh Rai, de nieuwe manager van de Rangaroon-plantage. Rai legt uit hoe dat komt: “De vorige eigenaar heeft hun laatste lonen niet betaald en liet hen gewoon aan hun lot over”. DOTEPL gaat ver om dit vertrouwen te herstellen. Als je bijvoorbeeld in het dorp aankomt waar de arbeiders wonen, dan ziet dit er uit als een bouwplaats. De eerste prioriteit is namelijk het betalen van de achterstallige lonen, het bouwen van nieuwe woningen en zorgen voor voldoende voedsel.

Kinderarbeid
Op de theeplantages van DOTEPL lopen ook kinderen rond, maar niet om te werken. DOTEPL moedigt de kinderen van de arbeiders aan om naar school te gaan, zodat ze een opleiding kunnen volgen. Dat DOTEPL hierin voorziet, is bijzonder en indrukwekkend. In India zijn namelijk miljoenen kinderen gedwongen om te werken omdat hun ouders niet rond kunnen komen.

Priti Thapa (28) werkt ook op de Rangaroon-plantage. Haar man is chauffeur en samen zorgen ze voor een huishouden van zes personen. Priti werkt acht uur per dag als theeplukker, inclusief lunch- en koffiepauze, terwijl haar dochter naar school gaat op de plantage. Om toch rond te kunnen komen zonder dat haar kinderen moeten werken, doet Priti mee met het inkomensvergrotingprogramma van DOTEPL. Dit voorziet haar van middelen om groenten te verbouwen en koeien, kippen en varkens te fokken. Priti’s collega, Yuwana Chettri (38), bevestigt dit: “DOTEPL betaalt snel en we krijgen allemaal extra’s, zoals rubber laarzen en een paraplu die ons beschermt tegen zon en regen”.


Priti Thapa (28) aan het werk op de theeplantage.

Impact op het leven van 65.000 mensen
De impact van Oikocredit is enorm, zo geeft Sanjay Bansal (managing director en chairman DOTEPL) aan: “Deze steun heeft een positief effect op 65.000 mensen die wonen en/of werken op de theeplantages van DOTEPL. Omdat we een duurzaam landbouwmodel gingen volgen, hebben we naast sociale ook veel ecologische verbeteringen door kunnen voeren”.

DOTEPL / Ambootia Tea Group doet dus haar fairtrade naam eer aan, door bijvoorbeeld hun medewerkers op tijd en goed te betalen, zorgen voor educatie voor de kinderen en door te voorzien in levensbehoeften als onderdak!

« Terug

Waarom Oikocredit

 • U krijgt een eerlijk financieel rendement

 • U krijgt een prachtig sociaal rendement

 • U kunt uw geld kosteloos opnemen

 • U doet al mee vanaf 10 euro per maand of 200 euro eenmalig

 • Nog nooit heeft iemand iets van zijn inleg verloren

Laatste nieuws

Hoe focus helpt om Oikocredits ambities te halen

focus om ambities te halen_klein.jpg De wereld verandert. En Oikocredit verandert mee. Oikocredits strategische doelstellingen voor de komende jaren zijn ambitieus, en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering. In deze blog zetten we de belangrijkste punten uit de strategie op een rijtje: lees verder

De speerpunten van Oikocredits rendement

blog klein.png We krijgen regelmatig de vraag waarom het rendement van Oikocredit afwijkt van het rendement van andere microfinancieringsfondsen. Een begrijpelijke vraag die we graag beantwoorden aan de hand van deze drie speerpunten van Oikocredits rendement. lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 700 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 70 ontwikkelingslanden wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we ondernemende individuen en groepen in ontwikkelingslanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe kan het dat er in meer dan 40 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?

  We hebben een grote portefeuille, verspreid over meer dan 700 partners en meer dan 70 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel dividend krijg ik?

  Op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt u een rendement in de vorm van een interim-dividend. Het bruto-dividend wordt jaarlijks bepaald op basis van het financiële resultaat van de internationale coöperatie Oikocredit International over het afgelopen jaar.

  De hoogte van het bruto-dividend wordt altijd definitief vastgesteld op de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International, in juni. Het bruto-dividend 2017 is vastgesteld op 1%. Op het bruto-dividend dat het Oikocredit Nederland Fonds van Oikocredit International ontvangt, wordt beheervergoeding ingehouden. Deze is in de afgelopen jaren steeds 0,45% geweest. Dit bepaalt het interim-dividend dat u op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt. Het interim-dividend 2018 is dan ook vastgesteld op 0,55%.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat gaat Oikocredit met de gegevens over mijn fiscaal inwonerschap doen?

  Wanneer u een ander fiscaal woonland heeft dan Nederland, zijn wij wettelijk verplicht om uw naam, adres, geboortedatum, BSN, fiscale woonplaats(en), saldo van uw belegging en uw dividend door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of zij uw gegevens doorgeven aan de belastingdienst(en) van die landen waar u fiscaal inwoner bent. Deze buitenlandse belastingdiensten gaan de gegevens vervolgens zelf controleren.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Cordelia uit Nigeria

 • Steun mensen zoals Gregoria uit Bolivia

 • Steun mensen zoals Scobie uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Phai uit Cambodja

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4