Nieuws

Coöperatieve samenwerking helpt bijensterfte tegengaan

Coöperatieve samenwerking helpt bijensterfte tegengaan

MIEL-MX-16.jpg21 juni 2018

Het gaat niet goed met de bij. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd, terwijl we ze juist hard nodig hebben. Bijen kunnen een kale vlakte in drie jaar laten opbloeien tot vruchtbare grond. Gelukkig zien ook boeren in ontwikkelingslanden een oplossing in biologische landbouw.

Een van de oorzaken van de grote bijensterfte is het gebruik van pesticiden in de landbouw. Verdelgingsmiddelen tasten de voortplanting van sommige bijensoorten aan. Ook verdelgen deze middelen een belangrijke voedingsbron van de bij: onkruid. Om dit te voorkomen kunnen imkers overstappen op biologische bijenteelt. Maar juist dat is voor een kleinschalige imker vaak heel moeilijk. 

Lokale imkers bijstaan

Bijen kunnen tot wel drie kilometer ver vliegen. Voor het produceren van biologische honing is het nodig dat alle boeren uit de omgeving stoppen met het gebruik van pesticiden. Deze omschakeling van niet-biologische naar biologische bijenteelt duurt gemiddeld zo'n twee jaar. Daarom startte Luis Chavarría de coöperatie Miel Mexicana, om samen met lokale Mexicaanse boeren biologische en fairtrade honing te produceren. Het was niet makkelijk om de coöperatie tot stand te brengen, want veel boeren uit de omgeving hadden er geen vertrouwen in. Maar Luis was ervan overtuigd dat dit de beste manier was om samen te werken aan een beter bestaan. Vandaag de dag blijkt dat Luis een goede keuze heeft gemaakt: 150 lokale imkers, afkomstig uit negen verschillende Mexicaanse staten, zijn lid van de coöperatie.
.

Winst voor mens en milieu

Doordat de lokale imkers samenwerken aan biologische honing, een populair exportproduct, verdienen ze meer dan ze zouden doen met niet-biologisch geproduceerde honing. Ook organiseert de coöperatie trainingen voor haar leden. Hierin leren zij hoe bijenkasten onderhouden moeten worden en wat ze moeten doen om te voldoen aan de vereisten voor het biologische en Fairtradekeurmerk. Boeren uit de omliggende dorpen doen ook mee met trainingen over het gebruik van biologisch mest. En doordat nu ook zij gebruik maken van mest zonder pesticiden, kunnen de bijen zich ook aan hun bloemen voeden om honing te maken die voldoet aan het keurmerk voor biologische teelt. Daarmee houden ze bovendien de grond van de boeren vruchtbaar. Winst voor mens en milieu!

« Terug naar het nieuwsoverzicht