Nieuws

Waarom prijsschommeling bijna het grootste risico voor koffieboeren is

Waarom prijsschommeling bijna het grootste risico voor koffieboeren is

Koffie duur.jpg22 februari 2018

Wat was het eerste dat je vandaag hebt gedronken? Grote kans dat dit een warme kop koffie was. Juist de prijzen van koffie schommelen heel erg.

Volgens de Telegraaf kan de prijs voor koffie weleens gaan dalen. Terwijl RTL nieuws vorig jaar nog berichtte dat koffie duurder kon worden. Hoe kan dit? En kan Oikocredit hier iets aan doen?

Duur kopje koffie?

Koffiebonen wisselen een goed jaar af met een slecht jaar. Het ene jaar is er dus te veel koffie, het andere jaar te weinig. Dit is normaal gesproken goed op te vangen door een verstandig voorraadbeheer. Maar dat lukt helaas niet altijd. Veel koffie wordt geproduceerd in Zuid-Amerika. De afgelopen jaren is er te weinig regen gevallen voor een goede koffieteelt. Hierdoor daalde de oogst. Twee jaar geleden was dit ongeveer 20 tot 30 procent minder dan normaal. In 2017 tastte een schimmel de koffieoogst ook nog eens aan. Daardoor een duur kopje koffie dus.

Wat betekent dit voor koffieboeren?

Het ene moment is de koffie spotgoedkoop, het andere moment is de koffie een stuk duurder. Deze prijsvolatiliteit is –naast klimaatverandering- het grootste risico voor kleine koffieboeren in Zuid-Amerika. Daarmee is het een groot gevaar voor het voortbestaan van de ondernemingen van koffieboeren.

Wat kan Oikocredit hieraan doen?

Oikocredit kan er niet voor zorgen dat er wereldwijd elk jaar genoeg koffiebonen beschikbaar zijn. Maar we kunnen koffieboeren wél voorbereiden op deze prijsschommelingen. Via onze partners stimuleert Oikocredit koffieboeren om samen te werken in een coöperatie. Uit onderzoek blijkt dat koffieboeren die aangesloten zijn bij een coöperatie met een goed prijsrisicobeheer, jaarlijks 20 procent meer inkomen hebben.

Unieke samenwerking: Platform SAFE

Samen met 4 organisaties bieden we trainingen aan kleinschalige koffieboeren in Zuid-Amerika. Hiermee leren ze prijsschommelingen beter op te vangen. Dat is uniek: dit is het eerste meerjarige programma voor koffieboeren in Zuid-Amerika. In deze samenwerking gaan we 16 koffieproductieorganisaties uit 5 landen de vaardigheden en hulpmiddelen aanbieden voor een goed prijsrisicobeheer. 

Op 26 februari 2018 hebben 11 koffieboeren uit Peru en Colombia onze training gevolgd. In deze 4-daagse training leren ze de vaardigheden en bieden we hulpmiddelen aan voor een goed prijsrisicobeheer.

We streven er naar deze samenwerking ook in andere landen in Zuid-Amerika te kunnen inzetten.

« Terug naar het nieuwsoverzicht