Nieuws

Internationale Vrouwendag op de Filipijnen!

Internationale Vrouwendag op de Filipijnen!

Internationale Vrouwendag Oikocredit Nederland Filipijnen microkrediet_Teresa in haar winkel.jpg08 maart 2017

Het is vandaag, woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag! Een mooie dag om de Filipijnse Teresa in het zonnetje te zetten. Ze is sterk. Vol zelfvertrouwen. En in haar kracht. Een ondernemer die met niets begonnen is, maar nóóit op heeft gegeven. Aan deze bijzondere vrouw is microkrediet verstrekt via Negros Women for Tomorrow Foundation Inc. (NWTF), een partner van Oikocredit, zodat zij haar eigen bedrijf op kon starten.

Twintig kilometer van Bacolod ligt een klein dorpje. Hier woont Teresa Tomaro (43). Teresa is lid van projectgroep Dungganon, onderdeel van NWTF. Deze projectgroep richt zich op de economische empowerment van vrouwen door het geven van trainingen, onderpand-vrije leningen. De Dungganon-vrouwen worden door middel van dans en zang aangemoedigd om zichzelf te uiten en om op te komen voor zichzelf.

Video: De projectgroep komt regelmatig samen. Hier zie je de vrouwen samen zingen!

Vijftien jaar geleden ontving Teresa haar eerste lening van ongeveer € 56,-. Hiermee begon ze een buurtwinkeltje. Haar eerste winst gebruikte ze om de muur van haar keuken te verstevigen. Daarnaast volgde ze via NWTF trainingen om haar zakelijke en financiële vaardigheden bij te spijkeren. Vanaf toen ging het hard: haar winkel bleef maar groeien en daardoor kon ze de nodige reparaties aan haar huis betalen. En daar houdt het niet op: “Sinds het, dankzij de lening, zo goed gaat met mijn winkeltje kunnen we veel diverser eten. Eerst aten we alleen gedroogde vis en rijst”. Teresa heeft haar huidige lening geïnvesteerd in het kopen van een tweedehands vrachtwagentje. Hiermee biedt haar man een vervoersservice aan aan boeren in de omgeving.

"Ik kan mijn familie nu zelfs meenemen naar een restaurant!"
Teresa is er maar wat trots op dat haar bedrijf goed draait én dat ze heeft bijgedragen aan de opvoeding van haar kinderen en het welzijn van haar familie. Haar zoon studeert binnenkort af in de IT-sector en haar twee andere kinderen gaan nog naar de middelbare school. Daarnaast kon ze het zich nu veroorloven om een stuk grond te kopen. Teresa en haar gezin kunnen nu dus eindelijk goed rondkomen: “Ik kan mijn familie zelfs meenemen naar een restaurant! Mijn kinderen zijn gek op friet met kip. Ikzelf ben dol op de spaghetti met tomatensaus en een hotdog”, vertelt Teresa giechelend.

Foto: Teresa Tomaro (43).

Women’s empowerment: in alle soorten en maten
Women’s empowerment kan op diverse manieren tot uitdrukking komen. Zo werd Teresa op economisch gebied empowered, wat ervoor zorgde dat ze zichzef kon ontwikkelen. Een ontwikkeling die Teresa zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied doormaakte. Dit gaf haar zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en veerkracht. Ze wordt door de omgeving waarin ze woont en werkt gezien als een respectabele vrouw en een ware inspiratie voor andere vrouwen! Teresa geeft daarom ook regelmatig advies aan andere vrouwelijke ondernemers: “Wees geduldig met je klanten. En gebruik je lening verstandig; je moet het echt in je bedrijf steken”.

« Terug naar het nieuwsoverzicht