Oikocredit investeert in duurzaam energiebedrijf Thrive Solar Energy

Oikocredit_microkrediet_Thrive.jpg12 mei 2015

Thrive Solar Energy, een jong en innovatief bedrijf van duurzame zonnelampen in India, wordt sinds begin dit jaar mede gefinancierd door Oikocredit.

Microfinanciering  duurzaam energiebedrijf India

Thrive Solar Energy is een Indiaas bedrijf dat lampen produceert die branden op zonne-energie. Thrive is voortgekomen uit de begin deze eeuw opgerichte NGO met dezelfde naam, welke tot doel had bevolkingsgroepen die het zonder elektriciteit moeten stellen van licht te voorzien. Aan de basis van deze ontwikkeling stond de overtuiging van oprichter dr. Ranganayakulu Bodavala dat beschikken over energie een fundamenteel mensenrecht is. Door de techniek van LED-verlichting te combineren met het concept van zonne-energie ontstond een serie innovatieve en duurzame producten, die inmiddels aftrek vinden onder met name de plattelandsbevolking van vele landen in Afrika en Azië.

Omdat de organisatie geen partner kon vinden die onder de juiste voorwaarden duurzame verlichting kon produceren, heeft Thrive dit zelf ter hand genomen binnen het daartoe opgerichte bedrijf Thrive Solar Energy. Oikocredit is sinds begin dit jaar medefinancier van deze innovatieve en duurzame lichtontwikkelaar.

Nepal

Op dit moment voert Thrive Solar Energy actie om haar producten te verspreiden in de door de aardbeving van 25 april 2015 getroffen gebieden in Nepal.

Door de aardbeving, met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter de zwaarste die dit land in 80 jaar getroffen heeft, zijn volgens een recente opgave al meer dan 8.000 dodelijke slachtoffers en vele duizenden gewonden te betreuren. Ook zijn honderdduizenden huizen met de grond gelijk gemaakt of zwaar beschadigd. Veel mensen zijn daardoor gedwongen in de open lucht of in provisorische voorzieningen te verblijven. Omdat ook het elektriciteitsnet zwaar is beschadigd en grotendeels is uitgeschakeld, vormen de duurzame zonnelampen van Thrive Solar een bijzonder nuttige bijdrage.

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion