Barefoot Power als lichtend voorbeeld

Barefoot.jpg04 februari 2015

In ontwikkelingslanden zijn vooral kleinere, afgelegen dorpen vaak niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De productiviteit van de bevolking daalt tot het nulpunt zodra de zon onder is. Kinderen kunnen geen huiswerk maken, (huishoudelijk) werk blijft liggen tot het ochtendgloren. Kerosinelampen bieden uitkomst, maar die verspreiden een ongezonde walm en zijn bovendien zeer bandgevaarlijk: er sterven meer kinderen door brand dan door tbc of malaria.

Zonnelampen

Stewart Craine en Harry Andrews, twee Australische ondernemers, bedachten begin deze eeuw een even schone als slimme oplossing: zonnelampen, lampen die branden op zonne-energie. Beiden waren werkzaam in de duurzame energiesector en hadden in landen als Nieuw-Guinea en Nepal met eigen ogen de negatieve impact van kerosinelampen gezien. Ze daagden zichzelf uit veilige, betaalbare en duurzame verlichting te ontwikkelen en een distributienetwerk op te zetten om deze onder noodleidende huishoudens te verspreiden. In 2005 gingen ze van start met hun eigen spaargeld en welwillende bijdragen van familie en vrienden. Tot ze tijdens een wedstrijd voor het beste bedrijfsplan voor ontwikkelingslanden (BiD Challenge) de aandacht trokken van Oikocredit. Andrews: “We hadden het vertrouwen dat zij onze visie deelden en hun investering ging verder dan alleen geld. Ze bezorgden ons ook de onmisbare geloofwaardigheid bij andere partijen waarmee we in zee wilden. Een voorbeeld van die verbeterde geloofwaardigheid is de aanstelling van Rick Hooper, onze huidige CEO en voormalig manager bij Philips Lighting in Azië. We waren voor hem een serieuze partij juist omdat we met Oikocredit samenwerkten.”

Vandaag de dag levert Barefoot Power een van de meest aantrekkelijke productielijnen in de micro zonne-energiesector. Inmiddels worden tussen de 500 duizend en 1 miljoen huishoudens in ontwikkelingslanden voorzien van zonnelampen, variërend van kleine bureaulampen voor studenten tot volledige interieurverlichting. Barefoot Power heeft ook zonne-energieproducten voor het opladen van batterijen van mobiele telefoons, radio’s, ventilatoren, televisies en zelfs koelkasten.

Microfinanciering Barefoot Power Oikocredit

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion