Rosalinda verkoopt traditionele blouses met steun van Oikocredit

AGUDESA-klant Rosalinda15 december 2014

Een ‘quipil’ is een prachtig, maar ook kostbaar kledingstuk. Guatemalteekse vrouwen die ze produceren en verkopen varen er wel bij…Guipils zijn prachtige blouses uit Guatemala. De stoffen waarvan ze worden gefabriceerd worden vaak nog met de hand geweven en geborduurd in kleine ateliers of gewoon thuis. Dat geldt ook voor de guipils die Rosalinda García Santos (34) verkoopt.

Rosalinda maakt deel uit van een vrouwengroep die gespecialiseerd is in de productie en handel van deze traditionele kledij, die vooral door de Guatemalteekse vrouwen zelf wordt gedragen, maar ook steeds meer in trek raakt bij toeristen. Er zit veel werk in het maken van zo’n blouse: doorgaans twee tot drie maanden! Het kost dan ook veel geld om er een te kopen, namelijk zo’n 4000 quetzal, een klein 400 euro. Een kostbaar bezit, maar het gaat dan ook wel een levenlang mee.

De groep waartoe Rosalinda behoort heet Grupo Solidario San Antonio Aguas Calientes. Sinds tien jaar leent de groep geld van de Asociación Guatemalteca para el Desarollo (AGUDESA), een microfinancieringsinstelling en partner van Oikocredit. De groep heeft inmiddels vier leningen gekregen voor een totaal van 3000 euro.

Oikocredit microkrediet Guatamala

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion