De man van Iris López zit in de koffie, maar verdient niet genoeg om zijn gezin te onderhouden. Daarom richtte Iris met enkele andere vrouwen de groep Flor del Campo op.

Iris Lopez Honduras.jpg15 december 2014

Ook zij produceren koffie, uiteraard. De opbrengst van de koffieproductie schiet voor veel families tekort, vooral als ze hun kinderen naar school willen sturen. En dus willen de vrouwen meer doen dan alleen huishoudelijk werk. Daarom heeft Iris Esperanza López (38) acht jaar geleden met enkele vrouwen Flor del Campo opgericht. Ze is nu de manager van een groep van 28 vrouwen die koffie branden, malen, verpakken en verkopen.

Ze maakten een plan om koffie te verwerken en te verkopen op de Hondurese markt. Dit plan presenteerden ze aan Capucas, een partnerorganisatie van Oikocredit en de koffiecoöperatie waar alle koffieboeren uit Las Capucas in verenigd zijn. De coöperatie besloot een deel van de fair trade premies te gebruiken om machines te kopen voor Flor del Campo. Daarnaast kregen de vrouwen trainingen in het branden, malen en verpakken van de koffie, het bijhouden van administratie en de marketing.

Dankzij de hulp van de coöperatie groeit Flor del Campo gestaag. Iris’ vaste inkomen is een welkome aanvulling op de inkomsten van het gezin. Ze hebben drie kinderen: twee dochters van 21 en 15 jaar en een zoon van dertien. De oudste dochter heeft haar middelbare school voltooid, maar is werkloos en net bevallen van haar eerste kind. Haar tweede dochter zit nog op school. Haar zoon wil niet verder leren. Hij wordt gewoon koffieboer, net als zijn vader.

Het uitgebreide verhaal over Iris López verscheen eerder in onze kwartaaluitgave OikoVisie van april 2014: dossier Honduras.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de achtergronden van het werk van Oikocredit? Via onze digitale nieuwsbrief ontvangt u het laatste nieuws.

Vrouwen Honduras fairtrade koffie coöperatie dankzij microkrediet

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion