Phoan Ren uit Cambodja begon haar bedrijfje met een lening voor een drachtig varken…

Phoan Ren 470x334.jpg15 december 2014

De Cambodjaanse Phoan Ren behoort tot de 84% vrouwelijke begunstigden van Oikocredit. Vrouwen dragen maar al te vaak de volledige verantwoordelijkheid voor hun gezin of familie. Zo ook Phoan Ren. Enkele jaren geleden volgde ze haar zakelijk instinct en sloot ze een lening af voor een drachtig varken. Nu loopt ze trots rond over haar erf. Het is háár eigendom. De grond heeft ze overgenomen van haar schoonmoeder, het huis heeft ze zelf gebouwd en de dieren zelf gekocht!

Ze woont samen met haar man en jongste dochter in een dorpje in de provincie Banteay Mean Cheay in het noordwesten van Cambodja. Drie oudere kinderen zijn al het huis uit. Phoan is dankbaar voor de lening, die omgerekend zo’n 50 dollar bedroeg en niet eenvoudig was om te krijgen: ze heeft geen opleiding en had geen onderpand. Dat Kredit, een partnerorganisatie van Oikocredit, het toch aandurfde haar die lening te geven, komt doordat het een organisatie zonder winstoogmerk is. Haar bedrijfje is inmiddels met nog twee varkens, kippen, eenden, twee koeien en een ploeg behoorlijk gegroeid. Ze kan goed in het onderhoud van haar gezin voorzien. Ondertussen blijven haar dromen bescheiden: ze hoopt dat het goed blijft gaan en dat de hele familie gezond mag blijven.

Het uitgebreide verhaal over Phoan Ren verscheen eerder in onze kwartaaluitgave OikoVisie van december 2013: dossier Cambodja.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de achtergronden van het werk van Oikocredit? Via onze digitale nieuwsbrief ontvangt u het laatste nieuws.

Oikocredit microkrediet Cambodja

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion