Celoso Jallasa Choque uit Bolivia boekt veel vooruitgang nu hij zijn land met een tractor bewerkt. Die kon hij kopen met een microkrediet.

Celoso_Bolivia.jpg

Op de onherbergzame hoogvlaktes van Bolivia, rond het provinciestadje Challapata, hoeden herders hun lama’s en verbouwen boeren quinoa, een graansoort die gebruikt wordt voor pasta, brood en bier. Celoso Jallasa Choque is zo’n quinoa-boer. Hij leerde het vak van zijn vader. Trouwde met Julia en kreeg met haar negen kinderen. Nu stopt hij al zijn energie in het laten groeien van zijn boerenbedrijf. Dat betekent acht maanden per jaar de grond omploegen, zaaien, onkruid wieden, oogsten en graan zeven. Aanvankelijk deed hij alles met de hand. Maar op 3800 meter hoogte is lichamelijke inspanning bijzonder zwaar. Dus leende Celoso twee jaar geleden 10.000 dollar om een tractor te kopen, een lening die hij in vier jaar afbetaalt. “Het werk is een stuk makkelijker geworden, waardoor ik veel vooruitgang heb kunnen boeken”, zegt Celoso. “En we verdienen nu genoeg geld om al onze kinderen naar school sturen. De twee oudsten studeren nu zelfs aan de universiteit!”

Waar Celoso zijn land bewerkt wonen nog ruim vijfhonderd boeren die net als hij met microkrediet hun bedrijf hebben kunnen opbouwen en uitbreiden, waardoor de hele streek tot bloei komt!

Het uitgebreide verhaal over Celoso verscheen eerder in onze kwartaaluitgave OikoVisie van juli 2013: dossier Bolivia.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de achtergronden van het werk van Oikocredit? Via onze digitale nieuwsbrief ontvangt u het laatste nieuws.

Oikocredit verleent microkrediet aan Celoso in Bolivia

« Naar de verhalen van andere ondernemers

Regional officeRegion