Nieuws

Coöperaties, het bankwezen en ontwikkelingseconomie: Thos Gieskes’ weg naar Oikocredit

Coöperaties, het bankwezen en ontwikkelingseconomie: Thos Gieskes’ weg naar Oikocredit

Thos Gieskes directeur Oikocredit International.jpg12 mei 2017

Op maandag 3 april is Thos Gieskes gestart als nieuwe managing director bij Oikocredit International. Met een achtergrond in ontwikkelingseconomie én meer dan 30 jaar ervaring met leidinggevende functies bij een coöperatieve bank is Thos enthousiast over zijn nieuwe rol bij Oikocredit – een organisatie waar hij in gelooft.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Samenwerken met mensen en samen successen boeken is enorm belangrijk voor mij. Dat klinkt misschien gek voor iemand die zo lang in het bankwezen heeft gewerkt, maar hoewel cijfers belangrijk zijn, zijn mensen veel belangrijker. Ik ben onderdeel geweest van veel succesvolle teams, en het mooiste hieraan is dat het samen vieren van het behalen van doelstellingen, maar ook het samen streven naar vooruitgang als er uitdagingen op je pad komen.

Je was bijna 30 jaar werkzaam bij Rabobank, een coöperatieve bank. Wat was je motivatie om te blijven werken voor een coöperatieve financiële instelling?
In de loop der jaren heb ik geleerd dat het coöperatieve model een enorm sterk model is. Bij coöperaties draait het in wezen om mensen die samenkomen met een gemeenschappelijk doel of doelstelling waar ze naar streven. Mijn ervaring heeft me geleerd dat wanneer sterke leiders en mensen met passie bij elkaar komen voor dat gemeenschappelijke doel, er écht wat bereikt kan worden. Daarnaast is het een geweldige manier van zingeving met betrekking tot de organisatie.

En wat motiveerde je om specifiek voor Oikocredit te gaan werken?
Toen ik de vacature voor ‘managing director’ voor het eerst zag, zei ik tegen mijn vrouw: “Het lijkt erop dat deze functie voor me op het lijf is geschreven”. Toen ik meer over Oikocredit begon te lezen – over Oikocredit zelf, haar missie, waarden en de rol die Oikocredit in deze wereld wil vervullen – wist ik dat dit is wat ik moest doen. Het was bijvoorbeeld ook enorm inspirerend om te weten te komen hoe mensen meer dan 40 jaar geleden samen zijn gekomen omdat ze hun geld op een betere manier wilden investeren. De oprichting van Oikocredit is gebaseerd op het investeren in mensen, en dat is waar het bij mij ook allemaal om draait.
Daarnaast geloof ik sterk in het hebben van een solide businessplan in combinatie met een sociale missie. Ik ben een hoop organisaties tegengekomen die op sociaal vlak heel goed werk verrichten, maar die op professioneel of financieel vlak geen resultaten leverden. Alle facetten heb je nodig, en dat waardeer ik aan Oikocredit.

Hoe komt je passie en/of ervaring overeen met de visie van Oikocredit (een wereldwijde samenleving waarin middelen duurzaam worden gedeeld en waarin alle mensen een kans krijgen om zelf een waardig bestaan op te bouwen)?
Ik ben ervan overtuigd dat mijn passie voor mensen en mijn achtergrond als ontwikkelingseconoom in combinatie met ervaring als leidinggevende en bij het bankwezen goed aansluiten bij de visie van Oikocredit. Deze visie komt overeen met wat ik, vele jaren terug, in Nicaragua heb ervaren. Ik schreef toen mijn thesis over vrijwilligerswerk in de Nicaraguaanse koffie-oogst. Ik zag met eigen ogen hoe het helpen van mensen krachtiger is wanneer we hen de middelen geven om zichzelf te helpen. Dát is duurzaam. Er zijn altijd crises waarbij donatie de enige oplossing is, maar op de lange termijn is het veel effectiever om mensen de kans te geven om er bovenop te komen. Dat is precies wat Oikocredit doet en dat is prachtig.

Welke ervaringen vanuit je vorige werk zorgden ervoor dat je goed voorbereid aan je rol als managing director van Oikocredit begon?
De afgelopen 30 jaar heb ik in allerlei delen van de wereld gewerkt en gewoond. Dat alleen al was een goede voorbereiding op deze functie. Het meest recent heb ik in Sydney gewoond en gewerkt. Hier was ik verantwoordelijk voor activiteiten van Rabobank met een balans van ongeveer 30 miljard Australische dollars en 1.200 medewerkers in de regio, met diverse nationaliteiten. Dit was voor mij de ultieme test om te laten zien hoe je goed en succesvol een zakelijke portefeuille kunt beheren. Als ontwikkelingseconoom en financieel expert kan ik bijdragen aan zowel de sociale als de zakelijke kant van Oikocredit.

Je hebt in allerlei verschillende landen gewerkt. Nu sluit je je weer aan bij een internationale organisatie. Wat trekt je precies aan in het werken in een internationale context?
Zo lang als ik me kan herinneren heb ik mijzelf meer beschouwd als een wereldburger dan alleen als Nederlander. Het is fascinerend om mensen uit verschillende landen, culturen, achtergronden en religies te ontmoeten en te merken hoe je nog steeds met elkaar kunt verbinden. Het is heel waardevol om te leren van deze verschillende landen en culturen, waar mensen allemaal verschillende kennis en kunde hebben. Toen ik bijvoorbeeld leerde over landbouw in Latijnds-Amerika, gaf mij dat een heel ander – maar wel enorm belangrijk – perspectief voor mijn werk in Australië. Het hebben van deze inzichten en ervaringen is van groot belang geweest voor mijn ontwikkeling.

Waar kijk je naar uit in je eerste maanden bij Oikocredit?
Ik kijk er echt naar uit om mijn nieuwe collega’s te leren kennen en om een diep inzicht te krijgen in hoe het allemaal werkt bij Oikocredit. Ik kijk er dus naar uit om veel vragen te stellen en zo veel mogelijk te leren. Het zal goed zijn om te zien waar mijn kennis en expertise het beste bij de organisatie kan bijdragen.

Dit is een vertaling. Het interview Thos Gieskes (in het Engels) kunt u lezen op de website van Oikocredit International.

« Terug naar het nieuwsoverzicht