Nieuws

Klimaatinvloeden in de Filipijnen

Klimaatinvloeden in de Filipijnen

20170110P_291.jpg26 januari 2017

De Filipijnen is het op twee na hoogste risicogebied voor natuurrampen ter wereld. Zeer frequent voorkomende orkanen en cyclonen bedreigen het levensonderhoud van zo’n 60% van de armste mensen, die op het platteland wonen. Ook hebben ze te maken met aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en een stijgende zeespiegel.

Wat deze extreme weersomstandigheden werkelijk betekenen voor Filipijnse kleinschalige boeren hebben we onlangs ervaren tijdens een bezoek aan boeren op het eiland Luzon. Voor hen is het niet alleen de onophoudelijke hoeveelheid zware regen en de ontelbare cyclonen per jaar. Het is vooral de onvoorspelbaarheid van het weer die hun problemen zo groot maakt.

In de agrarische regio Quirino, ten noorden van Manila, ontmoetten we onder meer Sonny Pacunla, die biologische rijst en cassave verbouwt. Diversificatie is belangrijk voor de boeren, juist vanwege de klimaatverandering. Oikocredit-partner Cooperativa Abrasa helpt boeren daarom niet alleen met krediet, maar ook met advies en training. Meer daarover, én waarom Sonny vol overtuiging voor biologische landbouw kiest, leest u in ons volgende nummer van OikoVisie, die in april verschijnt.

« Terug naar het nieuwsoverzicht