Nieuws

Dirk en Sandra Verbaan deden hun kinderen ieder een belegging cadeau

Dirk en Sandra Verbaan deden hun kinderen ieder een belegging cadeau

DSC_5507.JPG07 november 2016

Dirk en Sandra Verbaan willen hun vier kinderen stimuleren wat verder te kijken dan hun mobieltje. Een cadeaubelegging van Oikocredit paste daar goed bij.

Je hoeft niet per se bol te staan van idealen om te beleggen in microkrediet bij Oikocredit. Neem nu Dirk en Sandra Verbaan en hun vier kinderen, Aukje (15), Hinke (13), Wytse (12) en Mynthe (10). In verschillende opzichten een doorsnee gezin, maar wel met net iets meer aandacht voor de wereld om hen heen dan gemiddeld. Dirk: “We doen gewoon ons ding, net als ieder ander, maar we hebben op een gegeven moment wel gedacht: hoe kunnen we iets zinvols bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van mensen die het minder hebben dan wij? Niet vanuit een bepaalde levensbeschouwing, maar om onze kinderen te laten zien dat er meer is dan de Bommelerwaard waar ze zijn opgegroeid. Ze zijn inmiddels op een leeftijd dat ze wel wat mondialer mogen gaan denken.” Sandra vult aan: “Een zekere maatschappelijke betrokkenheid is er wel bij Dirk en mij. Dat proberen we zo veel mogelijk met de kinderen te delen. We hebben abonnementen op KidsWeek en 7Days, media waarin ook veel onderwerpen worden besproken. En we kijken met z’n allen naar het jeugdjournaal. Op die manier stimuleren we de kinderen wat verder te kijken dan hun mobieltje.”

Handen uit de mouwen
De familie Verbaan uit het Gelderse Ammerzoden is begin dit jaar begonnen met beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds. Iedere maand storten ze geld op hun eigen beleggingsrekening en op de rekeningen die ze hun kinderen cadeau hebben gedaan. Sandra: “We vonden dat het moment daar was om ook daadwerkelijk iets te doen. Dan denk je aan het milieu, aan goede doelen, maar toen kwam Dirk met de suggestie van microkrediet. Dat leek ons wat.” Dirk: “Wat ons vooral aansprak in microkrediet is dat je mensen in staat stelt zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. Plat gezegd is microkrediet het verschil tussen je hand ophouden of je handen uit de mouwen steken.”


De familie Verbaan-van Paassen met hun vier kinderen, Aukje (15), Hinke (13), Wytse (12) en Mynthe (10).

De keuze voor Oikocredit was snel gemaakt. Dirk legt het uit aan de hand van het informatiebulletin OikoVisie dat op tafel ligt. Hij wijst op het artikel over Norma Monar Bósquez, die dankzij een microkrediet een winkel in handgebreide kleding en wol drijft in Ecuador. “Dit is kleinschalig en met korte lijnen. Het geld gaat vrijwel rechtstreeks naar mensen die van onderaf de economie aanzwengelen en op die manier meehelpen hun eigen land op te bouwen.” Sandra knikt bevestigend: “Je kunt ook via een bank in microkrediet beleggen, maar je hoort toch ook verhalen dat die steeds commerciëler worden. Dat willen we niet. We willen een eenvoudig product dat past bij ons gevoel.” En Dirk, nog steeds met de OikoVisie in zijn hand: “Van een bank krijg je ook niet zo’n informatieve folder. Dat is belangrijk, want je wilt ook bevestigd worden in je keuze. Als je die vrouw zo ziet staan in die winkel, in háár winkel, dan denk ik: dat is mooi, daar doen we het voor. En dat ze nu ook beter voor haar kinderen kan zorgen, dat is helemaal geweldig.”

Zakgeld gaat ook per maand
De afweging om iedere maand geld te storten in plaats van eens per jaar was ook snel gemaakt. Sandra: “We hebben eigenlijk meteen besloten om te kiezen voor maandelijks beleggen. Voor de kinderen. Een jaar is te lang. Sparen, beleggen, goede doelen, dat zijn allemaal zaken die we per maand doen. Bij één keer per jaar is het meteen zo’n grote hap. Ook het zakgeld van de kinderen gaat per maand, dus waarom dan niet hun belegging in Oikocredit?”

Sandra heeft een coördinerende baan op een basisschool, Dirk is leraar natuurkunde in het voortgezet onderwijs. “Als tweeverdieners hebben we het natuurlijk best wel ruim,” zegt Dirk, “dus dan is het fijn als je daar ook iets moois mee kunt doen. En het mes snijdt aan twee kanten: met onze belegging worden mensen geholpen en in ruil daarvoor krijgen we allemaal een mooie rente bijgeschreven. We hebben ons voorgenomen om zeker door te gaan tot de jongste 18 jaar is. Daarna is het aan hen om te bepalen hoe ze verder willen, dan zijn ze oud en wijs genoeg om hun eigen keuzes te maken. Mogelijk zijn ze zich tegen die tijd zo bewust van de wereld om hen heen, dat ze gewoon doorgaan.”

Wilt u net als Dirk en Sandra ook een belegging cadeau doen? Stuur een mail naar nederland@oikocredit.nl en ontvang de cadeaukaart! Of bent u beniewd wat er met uw geld gebeurt? De ondernemersverhalen vindt u hier

« Terug naar het nieuwsoverzicht