Nieuws

4 dagen in Guatemala

4 dagen in Guatemala

Genesis_02.jpg12 november 2016

8997 kilometer van Nederland vandaan ligt Guatemala. Het land van de Maya's en van prachtige natuur. Helaas ook het land waar slechts 13% van de bevolking een hogere opleiding afrondt. Veel Guatemalanen hebben daarom moeite om rond te komen. En dat is iets waar de Guatemalaanse Oikocredit-partner, Fundación Génesis Empresarial, hard tegen vecht. Gelukkig met succes!

Vanwege hun succesvolle werk was deze partner genomineerd voor de European Microfinance Award. Maar, Fundación Génesis doet meer dan dit! Daarom liep Oikocredit een paar dagen mee met de indrukwekkende Guatelamaanse organisatie. We zagen hoe ondernemers dankzij microkrediet via Oikocredit een eigen bedrijfje op konden bouwen, en hoe dat hun toekomst veranderd heeft. Ook volgden we een training voor ondernemers.

MAANDAG
Domingo Coc Cosiguá was vroeger boer. Omdat dat niet genoeg opbracht om de eindjes aan elkaar te knopen, vroeg Domingo een lening aan bij Foundation Génesis. Inmiddels heeft hij maar liefst drie winkels waarin hij typisch Guatemalaanse spullen verkoopt en kan hij goed rondkomen. Omdat hij zo hard gegroeid is, profiteert ook zijn familie mee. Dochter Wilma, te zien op de tweede foto, heeft inmiddels vast werk gevonden in een van de winkels van haar vader. 

Domingo laat zien wat hij m.b.v. microkrediet via Oikocredit allemaal verkoopt in zijn souvenirwinkel

Domingo met dochter Wilma in hun winkel. Geopend met microkrediet via Oikocredit

DINSDAG
Evelyn Johana López González is hard aan het werk in de winkel van haar moeder, Wendy. Evelyn is heel creatief en vindt het geweldig dat ze nu rond kan komen van haar creativiteit. Want Evelyn maakt kleine poppetjes en verkoopt deze via de winkel van haar moeder. Met recht een familiezaak dus! De winkel kon moeder Wendy oprichten dankzij een lening voor het inkopen van materialen.

Familiezaak in Guatemala dankzij microkrediet via Oikocredit Nederland

Familiezaak in Guatemala dankzij microkrediet via Oikocredit Nederland

Familiezaak in Guatemala dankzij microkrediet via Oikocredit Nederland

WOENSDAG
Het is, op cursusleider Ana Lucia na, muisstil in de kamer. Een groep vrouwen volgt aandachtig een training over wasverzachters. Trainingen als deze helpen de vrouwen om hun bedrijfje uit te breiden. Want zo kunnen zij beter inkopen én de klant beter van dienst zijn. Win-win!

Ook trainingen worden gegeven via Oikocredit partners

Ook trainingen worden gegeven via Oikocredit partners

Van links naar rechts: Flor (Foundation Génesis), Diana, Sulmi, Judy, Lesly, Lilian, Yoli en cursusleider Ana Lucia (Foundation Génesis).

DONDERDAG
Lilian is 20 en dol op alles dat kleur heeft. Dat haar moeder, Maria Lopez, met behulp van microkrediet een souvenirwinkel kon starten, vindt Lilian dan ook helemaal fantastisch. Want prachtige, kleurrijke Guatemalaanse hangt er genoeg in de winkel! Wanneer Lilian ook maar even vrije tijd heeft, is ze in de winkel van haar moeder te vinden. Klanten helpen en omgeven worden door de kleurrijke souvenirs voelt meer als een hobby dan als een bijbaan naast haar studie.

Souvenirwinkel in Guatemala geopend dankzij microkrediet via Oikocredit

Foundation Génesis biedt een breed scala aan financiële dienstverlening voor ondernemers en klein-bedrijven in Guatemala. In totaal heeft Foundation Génesis meer dan 80.000 ondernemers al geholpen met het realiseren van een stabiel inkomen. Wilt u weten hoe Oikocredit werkt? Hier leest u hoe een belegging via Oikocredit in zijn werk gaat

« Terug naar het nieuwsoverzicht