Ondernemersverhalen

Juana El Salvador

Microkrediet ondernemersverhaal Juana, El Salvador

Dankzij microkrediet kunnen mijn kinderen naar school en heb ik mijn bedrijf uitgebreid tot een succes.

Juana, El Salvador

Juana, mandenmaakster El Salvador

De enige scholing die Juana Flores de Paulino ooit heeft gehad, zijn de drie jaar die ze op de basisschool heeft gezeten. Al jong ging de Salvadoraanse dan ook aan het werk als mandenmaakster, een vak dat ze nu al ruim 27 jaar uitoefent. Het kost haar twee uur om een mand te maken. Vervolgens worden de manden voor $4 per stuk verkocht aan tussenhandelaren. Omdat Juana nogal afgelegen woont, zijn de transportkosten voor de benodigde materialen hoog.

Dankzij microkrediet is haar bedrijfje gegroeid. “Mijn eerste lening was ongeveer $22 en hiervan heb ik materialen ingekocht”, vertelt ze. “Daarnaast konden we een speciaal microkrediet krijgen om ons huis te renoveren, waardoor we nu elektriciteit hebben!” vult Juana blij aan.

Ook investeren in onderneemsters als Juana? Dat kan hier

HOE MICROKREDIET WERKT

Geld lenen in plaats van geven zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit. Door mensen geld te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen. 

De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft hetzelfde geld constant nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen.

Meer lezen over microkrediet

Meer weten over microkrediet

 • Wat is een microkrediet?

  Een microkrediet is een kleinschalige lening die aan ondernemers in partnerlanden wordt verstrekt om ze economische zelfstandigheid te helpen opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Werkt microkrediet eigenlijk wel?

  Door de groei van het bedrijf en meer inkomen verbeteren de levensomstandigheden van ondernemers. Dit kan een kleine verbetering zijn aan hun huis of ook de mogelijkheid om kinderen naar school te laten gaan.
  Een vraag die bij Oikocredit hoog op de agenda staat, is: ‘Welk microkrediet werkt?’ Onder welke omstandigheden en met welke begeleiding kan microkrediet echt het verschil maken. Door daar onderzoek naar te doen, hoopt Oikocredit in de toekomst nog meer impact te hebben.

  In zijn algemeenheid kun je zeggen dat het verstrekken van microkrediet de economie van een land stimuleert; naarmate meer mensen er gebruik van maken heeft het meer impact op de economie van een land. Micro bevordert macro. Dus hoe meer mensen investeren op microniveau, hoe meer impact het heeft op macroniveau.

  De vraag is welk microkrediet werkt. Verschillende soorten kredieten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van leefomstandigheden. Daarom initieert Oikocredit op sectorniveau diverse initiatieven om uiteindelijk het belang van de ondernemer centraal te stellen.

  Denk hierbij aan de Social Performance Indicatoren of het meten van de PPI (Progress out of Poverty Index). Zo leert de sector wat wel en wat niet werkt, en bevordert Oikocredit ook dat alle spelers in de sector op een sociale manier actief zijn.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe krijgt de ondernemer zijn geld?

  Een ondernemer krijgt zijn geld via de lokale partner: de microfinancieringsinstelling of coöperatie. Dit zijn lokale organisaties die het geld naar de betreffende ondernemer, die vaak in afgelegen landbouwgebied woont, brengt.

  Daarnaast krijgt de ondernemer veelal begeleiding vanuit deze partners. Denk aan training op het gebied van boekhouden, marketing, of techniek (landbouw).

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen