Ondernemersverhalen

Josephine Filipijnen

Josephine, landbouwster

Josephine, landbouwster Filipijnen

Dit is Josephine, 44 jaar. Met een microkrediet heeft ze een restaurantje langs de weg geopend. Op die manier wil Josephine minder afhankelijk zijn van het onvoorspelbare inkomen uit de landbouw. "Het weer is veel onvoorspelbaarder dan vroeger. Er valt ook steeds meer regen. We hebben zelfs al vier keer een tyfoon doorstaan", vertelt Josephine.

Samen met haar zoon maakt Josephine de maaltijden in het restaurant klaar. En omdat er slechts drie vergelijkbare restaurants in de omgeving zijn (waar ruim 2.000 mensen wonen) ziet Josephine de toekomst positief tegemoet. Naast het restaurantje bewerkt ze ook nog 2,5 hectare grond. De grond heeft ze geërfd van haar oma. Op haar akkers verbouwt Josephine lente-ui, rijst, paprika en papaya.

Trots vertelt ze over haar volgende ondernemersdroom: "Ik wil heel graag een jeepney kopen. Het is een soort verlengde jeep, heel kleurrijk. Het is een populaire vorm van openbaar vervoer hier en ze zijn onderdeel van de Filipijnse cultuur geworden". 

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."