Ondernemersverhalen

Issaka Burkina Faso

Issaka Winkelier

Issaka, winkelier Burkina Faso

Issaka Sorgho uit Burkina Faso laat trots zijn winkel zien. De levensmiddelen die hij verkoopt staan netjes uitgestald. Het verkopen zat er al vroeg in bij Issaka, al was dat toen uit pure noodzaak: “Omdat ik niet een van de oudste zoons was thuis kreeg ik niet veel van mijn ouders en moest ik al snel aan het werk. Toen ik acht jaar was, verkocht ik al benzine op straat”. Naar school is Issaka dan ook nooit geweest.

Op een gegeven moment had Issaka voldoende verdiend om de uienhandel in te gaan. Hij kocht dan een zak uien van 100kg, vervoerde dit op zijn fiets naar de plaatselijke markt en verkocht de uien aan marktvrouwen. Later breidde hij zijn handel uit naar suiker, zeep, pasta en andere levensmiddelen. Zo’n twaalf jaar geleden opende Issaka zijn eigen kleine supermarkt. Dankzij microkrediet via Oikocredit kon hij voldoende voorraad inslaan en werd zijn supermarkt een succes. Issaka’s winkel blijft groeien en nu heeft hij al zijn achtste lening via partner PAMF: “Er zitten zoveel voordelen aan microkrediet dat ik ze niet allemaal kan noemen! Mijn omzet en mijn winst zijn gestegen, en daarmee ook onze levensstandaard.”

Ook investeren in onderneemsters als Issaka? Dat kan hier

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."