Divine Chocolate Ltd - Het enige fairtrade chocoladebedrijf in handen van cacaoboeren

Divine Chocolate Ltd

Het enige fairtrade chocoladebedrijf in handen van cacaoboeren

Verenigd Koninkrijk

Fairtrade

Het handelen in fairtrade gecertificeerde producten. Bijvoorbeeld een boerencoƶperatie die gezamenlijk hun cacao verkoopt aan een fairtrade-organisatie.

Groen

Het bevorderen en/of ondersteunen van milieubescherming. Bijvoorbeeld een biologische landbouwcoƶperatie.

Equity

Partners waar Oikocredit een aandelenbelang in heeft.

Divine Chocolate Ltd is een fairtrade chocoladebedrijf dat kwaliteitschocolade verkoopt in het Verenigd Koninkrijk en Europa. In 1998 was Divine het eerste fairtrade chocolademerk voor de massamarkt waarvan de repen in de schappen van de Engelse supermarkten verschenen.

Het bedrijf heeft een uniek en innovatief bedrijfsmodel, waarbij de hoofdleverancier, Kuapa Kokoo, een coöperatie van cacaoboeren in Ghana, ook gedeeltelijk eigenaar is van het bedrijf - een primeur binnen de fairtradesector. Twee vertegenwoordigers van Kuapa Kokoo zitten als directeur in de raad van bestuur en een op de vier bestuursvergaderingen vindt plaats in Ghana. Als aandeelhouders delen de boeren die zijn aangesloten bij de coöperatie mee in de verkoopwinst van Divine en zijn ze trotse mede-eigenaren van een prestigieus chocolademerk.

In het begin van de jaren '90 heeft Ghana de cacaomarkt opengesteld voor particuliere handelaren. Een groep visionaire boeren, ondersteund door de in Londen gevestigde ngo Twin Trading, realiseerde zich dat dit een mooie kans was om het heft in eigen hand te nemen. Ze richtten de coöperatie Kuapa Kokoo op om hun cacao zelf te verkopen aan het staatsbedrijf dat de cacao-export van Ghana regelt.

De missie van Kuapa Kokoo is erop gericht om boeren in staat te stellen een waardevol bestaan op te bouwen, meer vrouwen bij haar activiteiten te betrekken en op een milieuvriendelijke manier cacao te verbouwen. De coöperatie biedt boeren een eerlijke prijs en dankzij haar efficiënte werkwijze kunnen besparingen worden doorgegeven aan de leden. Het aantal boeren dat lid wil worden van de coöperatie blijft groeien. Momenteel zijn er meer dan 80.000 leden - georganiseerd in dorpsgroepen.

Oikocredit ondersteunt Divine omdat het bedrijf een perfect voorbeeld is van een geëngageerde en duurzame sociale onderneming. Divine wordt geleid door een klein dynamisch team dat het merk positioneert en de distributie uitbreidt via verschillende kanalen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Bovendien hebben de inspanningen van Divine om het Fairtrade-keurmerk te promoten ertoe geleid dat het aanbod van fairtrade chocolade, bijvoorbeeld ook door Cadbury’s, is gestegen. Dit heeft er vervolgens voor gezorgd dat er meer fairtrade cacaobonen door Kuapa Kokoo worden verkocht en de boeren een hogere Fairtrade-premium ontvangen.

In 2015 zijn de UK- en US-vestigingen van Divine gefuseerd, om de onderneming een grotere veerkracht en bereik te geven. Kuapa Kokoo is voor 44% aandeelhouder in de gefuseerde onderneming.

Divine Chocolate UK is sinds 2006 partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF