CADECH, Cooperativa Integral Agrícola Adelante Chanmagua RL - Een fairtrade koffiecoöperatie met een sociale missie

CADECH, Cooperativa Integral Agrícola Adelante Chanmagua RL

Een fairtrade koffiecoöperatie met een sociale missie

Guatemala

Fairtrade

Het handelen in fairtrade gecertificeerde producten. Bijvoorbeeld een boerencoöperatie die gezamenlijk hun cacao verkoopt aan een fairtrade-organisatie.

De koffieboerencoöperatie Cooperativa Integral Agrícola Adelante Chanmagua RL (CADECH) is in 1976 opgericht om kleine en middelgrote boeren in het dorpje Chanmagua te ondersteunen. Vanaf 1988 is CADECH zich steeds meer gaan richten op de handel in en verwerking van koffie met een fairtrade label en andere certificeringen.

De coöperatie verstrekt leningen aan leden voor verschillende activiteiten zoals de koffieoogst, onderhoudswerkzaamheden, huisvesting en consumptieve doeleinden. Daarnaast verkoopt CADECH landbouwbenodigdheden zoals zaden en mest. De meeste leden zijn ervaren koffieboeren met meer dan 15 jaar ervaring. Door de jaren heen hebben ze trainingen, advies en technische ondersteuning gekregen. Hierdoor hebben ze de kwaliteit van hun gewassen aanzienlijk kunnen verbeteren.

De coöperatie is een van de belangrijkste lokale inkomensverstrekkers en biedt eerlijke voorwaarden en prijzen. Als sociale onderneming is CADECH begaan met de levens van de gemeenschappen waarin zij actief is en gecommitteerd aan het verbeteren van hun leefomstandigheden. Zo wordt bijvoorbeeld een percentage van de winst gereserveerd voor goede doelen, sociale voorzieningen en culturele activiteiten. De coöperatie verstrekt ook studiebeurzen voor de middelbare school en ondersteunt een lokale school.

CADECH, Cooperativa Integral Agrícola Adelante Chanmagua RL is sinds 2010 een partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF