Ondernemersverhalen

Hoang Vietnam

Hoang, rijstvellenmaakster

Hoang, rijstvellenmaakster Vietnam

Het is 04.30 uur. In het huisje van de Vietnamese Hoang Thi Yen (51) en haar man Nguyen Due Hai (53) gaat de wekker elke dag stipt om die tijd al af. Ook vandaag heeft het echtpaar weer een drukke werkdag in het vooruitzicht. Ze maken namelijk rijstvellen voor bánh cuốn, een typisch Vietnamees gerecht, dat bestaat uit steamed rice rolls.

Al voor het ontbijt verkoopt het stel de rijstvellen op een lokale markt. Van 13.30 uur tot 20.00 uur gaat het hardwerkende koppel vervolgens weer aan de slag om nieuwe rijstvellen te maken. Al met al verwerken ze 400 kg rijst per dag. En dat zeven dagen per week, het hele jaar door! Een dag vrij nemen ze bijna niet. “Wat kan ik anders doen, naast hard werken?”, zegt Hoang. “Afgelopen jaar hadden we slechts drie dagen vrij: twee dagen voor de bruiloft van een van onze zoons en een dag voor Nieuwjaar”, vult ze aan.

Ondanks het harde werken klaagt Hoang niet: “We hebben nu een goed inkomen. Onze kinderen konden daardoor een goede opleiding volgen en ze zijn succesvol. Ik wilde niet dat mijn kinderen een hard en zwaar leven zouden hebben”. Haar ene zoon is ingenieur, haar andere zoon is journalist. 

Wilt u ook zorgen dat ondernemers als Hoang en Nguyen onbezorgd kunnen rondkomen? Dat kan hier!

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."

  • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

  • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

  • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4